Η κρίση δεν τελείωσε, αλλά βάθυνε: στοιχεία σοκ ΟΟΣΑ για φτωχούς

Το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας και το 12,9% κάτω από αυτό!!!

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παραθέτει ο ΣΕΒ, είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και των αποτελεσμάτων της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, το 68,3% του πληθυσμού στη χώρα ζει κοντά στο όριο της φτώχειας, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το αυτό, ενώ το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Το τελευταίο ποσοστό αποκαλύπτει πληθυσμό, ο οποίος αν και δεν έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν διαθέτει σε ρευστότητα το μαξιλάρι συντήρησης των 3 μηνών, και, συνεπώς, είναι πολύ εύκολο να πέσει κάτω από το όριο φτώχειας σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του.

Τα αντίστοιχα μεγέθη στον ΟΟΣΑ ανέρχονται στο 50,4%, εκ του οποίου το 11,5% ζει στη φτώχεια και το 38,9% θεωρείται οικονομικά ευάλωτο.

Επίσης, στην Ελλάδα το 67% του πληθυσμού διαθέτει αποταμιεύσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 1/4 του εισοδηματικού ορίου φτώχειας, δηλαδή 983 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, η οποία μάλιστα διευρύνθηκε την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, επηρεάζοντας αρνητικά, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ύφεσης, τα εισοδήματα των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: