Γιατί απέτυχε η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας

Τι είπε η Λούκα Κατσέλη, η πρώην υπουργός και συντάκτης του ομώνυμου νόμου για την προστασία των δανειοληπτών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της κύριας κατοικίας, η οποία πολυδιαφημίστηκε ως ο νέος νόμος Κατσέλη, δεν απέδωσε. Με άλλα λόγια, απέτυχε και μάλιστα, παταγωδώς, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 1.928 αιτήσεις και έγιναν δεκτές μόνον 273 περιπτώσεις!

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Ιουλίου ότι από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα συνολικά 17.605 χρήστες, ενώ 6.813 χρήστες ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από τα 24,7 δισ. ευρώ που είναι τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.

Η Λούκα Κατσέλη απέδωσε την αποτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε δύο ζητήματα: Πρώτον στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί σημαντικά η βάση των δικαιούχων, και δεύτερον στις τράπεζες, οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ να προχωρήσουν τις υποθέσεις εκείνες που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Η πρώην υπουργός τονίζει ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, εκτιμώντας ότι στην εξωδικαστική διαδικασία η τράπεζα έχει το πάνω χέρι. Η τράπεζα αποφασίζει αν ο οφειλέτης μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του και να προστατέψει την πρώτη του κατοικία, άρα καταστρατηγείται το κοινωνικό δικαίωμα του οφειλέτη να έχει μία δίκαιη μεταχείριση, γι΄αυτό πρέπει να προβλεφθεί έστω και στο πέρας της εξωδικαστικής διαδικασίας να μπορεί ο οφειλέτης να προσφύγει στα δικαστήρια.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η μεγαλύτερη καταναλωτική οργάνωση, διεξάγει μέσω Διαδικτύου μια ανοιχτή ψηφοφορία, ζητώντας από την κυβέρνηση, η οποία προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο, να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, να προσφεύγουν στο δικαστήριο για ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: