Τα μυστικά των υπεραιωνόβιων

Δεν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή, λένε οι ερευνητές…

Μέχρι τώρα, σειρά ερευνών και ρεπορτάζ προσπαθούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες, για τις οποίες κάποιοι άνθρωποι ξεπερνούν τα 100 χρόνια ζωής, και κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ήταν η υγιεινή διατροφή.

Όμως, τρεις Ιάπωνες ερευνητές της Ιατρικής σχολής και των Ιατρικών επιστημών στο Τόκιο, οι Carninci, Hashimoto και Hirose, βρήκαν μια απολύτως επιστημονική αλλά ανεξήγητη αιτία.

Για πρώτη φορά ανέλυσαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των υπεραιωνόβιων, διότι ποτέ πριν δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Οι άνθρωποι που ζουν 110 χρόνια είναι σπάνιοι ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου η μακροζωία είναι κοινή και το προσδόκιμο ζωής φτάνει πάνω από 81 χρόνια για τους άνδρες και πάνω από 87 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές του 2018.

Η απογραφή της Ιαπωνίας για το 2015 διαπίστωσε ότι 61.663 άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω, ζούσαν στη χώρα εκείνο το έτος, αλλά μόνο 146 άτομα ήταν ηλικίας άνω των 110 ετών.

Επειδή οι υπερήλικες είναι σπάνιοι, οι ερευνητές ήταν δύσκολο να συλλέξουν κυτταρικά δείγματα από αυτούς. Ακολούθησαν, όμως, μια άλλη μέθοδο, η οποία αφορούσε στη λήψη αίματος που είναι σχετικά απλή διαδικασία.

Στη συνέχεια απομόνωσαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από το αίμα επτά υπεραιωνόβιων και άλλων πέντε ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και η ηλικία τους κυμαίνονταν από τη δεκαετία του ’50 έως τη δεκαετία του ’80.

Τα δείγματα περιείχαν περισσότερα από 41.000 ανοσοκύτταρα από τους επτά υπερήλικους και σχεδόν 20.000 περισσότερα από τα νεότερα άτομα.

Το εύρημα έδειξε ότι στα κύτταρα των υπερηλίκων υπήρχε ένα είδος βοηθητικού κυττάρου «Τ», το οποίο μπορεί να επιτεθεί άμεσα και να σκοτώσει άλλα επιβλαβή κύτταρα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κύτταρα «Τ» γενικά δεν είναι μαχητές, αλλά λειτουργούν περισσότερο σαν διοικητές, λέγοντας σε άλλα ανοσοκύτταρα τι πρέπει να κάνουν με την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών.

Οι νέοι άνθρωποι στη μελέτη έδειξαν ότι διαθέτουν τέτοια κύτταρα κατά μέσο όρο μόλις 2,8%, ενώ στους υπερήλικες φτάνουν περίπου το 25%!

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα ανοσοκύτταρα είναι η άμεση αιτία της εξαιρετικής μακροζωίας, αλλά είναι ένα σημαντικό στοιχείο.

Τα κύτταρα «Τ» έχουν αποδειχθεί ότι προσβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα και προστατεύουν από ιούς τα ποντίκια, λένε οι ερευνητές, αλλά το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουν τι κάνουν ακριβώς στον άνθρωπο.

«Κάποιος μπορεί να περιμένει να βρει αντιγόνα του καρκίνου ή κάποια πρωτεΐνη του ιού, αλλά αυτή τη στιγμή, όλα είναι εικασίες», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ωστόσο, ελπίζουμε να εξηγήσουμε περαιτέρω γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να ζήσουν με πολύ καλή υγεία για τόσο πολύ καιρό».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: