Τι «κόβει» ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ

«Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για προϋπολογισμό «στηριγμένο στη διαρκή φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων, στις χαμηλές δημόσιες επενδύσεις και την ‘ τεχνητή’ συγκράτηση των δαπανών», κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, βάζει μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην περικοπή του σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας.

Επίσης, εμφανίζεται μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, κατά 367 εκ. ευρω. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν:

1. τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκ (740 το 2020 έναντι δαπάνης 913 το 2019)
2. τα οικογενειακά επιδόματα, που μειώνονται κατά 139 εκ. (961 το 2020 έναντι δαπάνης 1,1 δις το 2019) και
3. το επίδομα ενοικίου που μειώνεται κατά 51 εκ (314 το 2020 έναντι 366 το 2019).

Ακόμη, στον προϋπολογισμό προβλέπεται μια μικρή αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, κατά 600 εκατ. σε σχέση με τη φετινή πρόβλεψη. Ομως, αν πάρει κανείς υπόψη ότι από το φετινό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο δεκάμηνο, 800 εκατ. μένουν ανεκτέλεστα και προφανώς θα μείνουν ανεκτέλεστα μέχρι το τέλος του έτους, πρόκειται για μια λογιστική μόνο αύξηση, που προφανώς θα χαθεί στη μαύρη τρύπα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης, προβλέπονται μειώσεις κατά 64 εκατομμύρια ευρώ για την Παιδεία σε σχέση με το 2019 και κατά 37 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων σε σύγκριση με το 2019.

Ακόμη, η αποκωδικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού αποκαλύπτει ότι τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, παρά τις… μειώσεις.

Προβλέπεται ότι το 2020 θα εισπραχθούν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, 11.415 εκατ. ευρώ, έναντι 11.092 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να εισπραχθούν φέτος. Πρόκειται δηλαδή για μια αύξηση της τάξης των 323 εκατ. ευρώ ή κατά 3%.

Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα επιδείχτηκε ιδιαίτερη σπουδή για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία, θα ισχύσει από φέτος. Πρόκειται για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 24% για τη χρήση 2019 και εφεξής και της μείωσης του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%.

Οι παρεμβάσεις αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 10%. Ειδικότερα από 4.463 εκατ. ευρώ φέτος το 2020 θα εισπραχθούν 4.017 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος:

— Προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

– Δεν συγκλονίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματική της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η ΝΔ

– Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που με πολύ προσπάθεια είχε καταφέρει να αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.

– Τα οφέλη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της διαρκούς ανάπτυξης επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «οι πολύδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη των προηγούμενων ετών. Αφορούν κυρίως τις επιχειρήσεις αλλά χωρίς αναπτυξιακή απόδοση αφού δεν ενθαρρύνουν τις άμεσες επενδύσεις και την απασχόληση.

Αντίθετα η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσω της έμμεσης φορολογίας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: