Σχέδιο πώλησης ασφαλιστικών οφειλών εταιρειών ύψους 12 δισ. σε funds

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διέψευσε, αλλά το Reuters επιμένει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που του έκαναν την αποκάλυψη, εμμένουν σε όσα είπαν.

Νέα βόμβα έσκασε με αφορμή κυβερνητικές διαρροές στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων για ένα σχέδιο που προβλέπει την πώληση ασφαλιστικών οφειλών 12 δισ. ευρώ σε funds.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενισχύσει τις εισροές επενδύσεων και να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων των επισφαλών δανείων που πλήττουν τον τραπεζικό τομέα.

Επιπλέον, εξετάζει τρόπους για την βελτίωση της κατάστασης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να ενισχύσει την βιωσιμότητά του.

«Υπάρχει μια στρατηγική για την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν κατάφερε να ανακτήσει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αφορούν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα, εν μέρει λόγω της κρίσης χρέους.

Το σχέδιο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, θα εξετάσει την πώληση μιας πρώτης παρτίδας έως και 12 δισ. ευρώ (13,22 δισ. δολ.) ληξιπρόθεσμων οφειλών από περίπου 35 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στα βιβλία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η διαδικασία δεν θα περιλαμβάνει τιτλοποίηση, διότι η έκδοση τίτλων που «καλύπτονται» από περιουσιακά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ως δανεισμός και να αντιμετωπίσει εμπόδια με την Eurostat.

Αντ ‘αυτού, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πώληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές για να λάβει μετρητά προκαταβολικά και να συμφωνήσει σε ένα σύστημα κατανομής κερδών από τυχόν ανακτήσεις.

Οι πιθανοί αγοραστές θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έναν διαχειριστή, όπως και τα εξειδικευμένα funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τράπεζες.

Η 31η Δεκεμβρίου 2014 θα οριστεί από το σχέδιο ως ημερομηνία λήξης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πωλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί μέχρι την ημερομηνία αυτή. Θα επικεντρωθεί σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες έχουν ήδη λάβει σχέδιο αποπληρωμής ή οφειλές αυτοαπασχολούμενων.

«Θα είναι ένας τρόπος για να λάβουμε γρήγορα χρήματα προκαταβολικά και να βελτιώσουμε την δυνατότητά μας να εστιάζουμε στη συγκέντρωση πιο πρόσφατων ληξιπρόθεσμων οφειλών», ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και προχωρούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ώστε οι πωλήσεις να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης έναν σύμβουλο για το έργο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds», διέψευσε ο υπουργός Εργασίας.

Ωστόσο, το Reuters, που έγραψε για την αντίδρασή του, επιμένει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που του μίλησαν, εμμένουν σε όσα ανέφεραν.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι πίσω από το δημοσίευμα «βόμβα» είναι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, ο οποίος με αυτή του την κίνηση προκάλεσε την ενόχληση του Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, ακούστηκε και μία διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου είχε ενημερωθεί για το δημοσίευμα και έδωσε το «πράσινο φως» στον κ. Μηταράκη να μιλήσει στο πρακτορείο για το συγκεκριμένο θέμα.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο τιτλοποίησης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχαν γίνει κρούσεις σε funds και ξένους επενδυτικούς οίκους, όμως δεν ελήφθη κάποια απόφαση και θα συνεχίζονταν οι διεργασίες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να τιτλοποιηθεί ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Για «άγρια και επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση της ΝΔ», έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

«Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ, για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει», σημειώνει.

«Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα», τονίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: