Οι πάγοι που λιώνουν, φέρνουν θανατηφόρους ιούς!

Απειλούνται τα θαλάσσια θηλαστικά…

Η τήξη των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις, οι οποίες φτάνουν στη σφαίρα των μολυσματικών παραγόντων, ανοίγοντας νέες οδούς για τη διάδοση θανατηφόρων ιών σε θαλάσσια θηλαστικά.

Μια δεκαπενταετής μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, υπογραμμίζει την ευθραυστότητα ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος για τα είδη της Αρκτικής.

«Ο ιός της ασθένειας Phocine αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως σημαντικός παθογόνος παράγοντας στις λιμενικές φώκιες (harbour seals) το 1988, όταν προκάλεσε εκρηκτική εμφάνιση, η οποία συνοδεύτηκε από μαζική θνησιμότητα σε φώκιες στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, βιολόγος Τρέισι Γκόλστιν (Tracey Goldstein).

Ο ίδιος ιός της ασθένειας Phocine (PDV) ήταν η αιτία να πεθάνουν χιλιάδες φώκιες στον Βόρειο Ατλαντικό το 2002 και θαλάσσιες ενυδρίδες στην Αλάσκα το 2004.

Την εποχή εκείνη, τα ζητήματα του πώς, πότε και γιατί συνέβη η μετάδοση του ιού δεν επιλύθηκαν πλήρως. Τώρα, η πρόσφατη μελέτη συνδέει την απώλεια πάγου από τη θάλασσα με την ικανότητα των θηλαστικών να αναζητούν νέες οδούς, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα.

«Γενικά, ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών ή μέσω επαφής, όπως μέσω υγρών, όταν τα ζώα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους», δήλωσε η Goldstein.

Για να αποκτήσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με την εξάπλωση του PDV, η ομάδα των ερευνητών πήρε δείγματα από διάφορα είδη φωκιών και ενυδρίδων στο διάστημα 2001-2016.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα δορυφορικής τηλεμετρίας και ανάλυσης θαλάσσιου πάγου για τη σύνδεση της μετακίνησης των θηλαστικών με ανοικτές διαδρομές νερού και συνεπώς με έκθεση στον ιό.

«Οι αιχμές της έκθεσης και της λοίμωξης από τον ιό PDV ακολούθησαν μειώσεις στην έκταση του πάγου της Αρκτικής, ενδεχομένως συνδέοντας την κλιματική αλλαγή με την εισαγωγή του στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό», πρόσθεσε η Goldstein.

Οι επιπτώσεις στην υγεία αυτής της νέας ρύπανσης στην Αρκτική είναι άγνωστες, αλλά η συσχέτιση ανοιχτών διαδρομών ύδατος μέσω του πάγου, δείχνει ότι οι ευκαιρίες για τον PDV και άλλους παθογόνους οργανισμούς να προσβάλουν τα είδη του Βόρειου Ατλαντικού και του Βόρειουa Ειρηνικού μπορεί να γίνει κάτι πιο συνηθισμένο.

Η αλλαγή του κλίματος και η φυσική μεταβλητότητα αναδιαμορφώνουν τα αρκτικό περιβάλλοντα, με ποικίλες και πολύπλοκες επιρροές.

Η ημερήσια έκταση πάγου του περασμένου μήνα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη μετά το ρεκόρ του Οκτωβρίου του 2016, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο (National Snow and Ice Data Center).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: