Γιατί «φτώχυναν» οι ζάμπλουτοι

Ενας κλάδος κράτησε ψηλά τα κέρδη των πλουσίων, διεθνώς.

Εκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και της εταιρείας συμβούλων PwC αποκαλύπτει ότι ο συνολικός πλούτος των ισχυρών του κόσμου μειώθηκε το 2018 σε σύγκριση με το 2017 κατά 388 δισεκατομμύρια, στα 8,539 τρισ. δολάρια.

Ενας από τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη, ήταν οι γεωπολιτικές διενέξεις και τα ευμετάβλητα χρηματιστήρια.

Δραστική μείωση του πλούτου εντοπίζεται στην Κίνα, τη χώρα με τους περισσότερους μεγιστάνες μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Στην Κίνα διαβιούν 436 πάμπλουτοι και στη Βόρεια Αμερική 652, ενώ τους 548 φθάνουν στην Ευρώπη.

Στην περίπτωση της Κίνας, ο πλούτος μειώθηκε σε όρους δολαρίου κατά 12,8% στο 1,388 τρισ. δολάρια εξαιτίας της αποδυνάμωσης των χρηματιστηριακών δεικτών και του γουάν, αλλά και λόγω της επιβράδυνσης της εθνικής οικονομίας.

Ο αναπτυξιακός ρυθμός της εξασθένησε στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν τριάντα ετών το 2018. Αυτό αυτομάτως έθεσε πολλούς εκτός χορείας δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, παρά την κάμψη αυτή, η Κίνα εξακολουθεί να δημιουργεί έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 2-2,5 ημέρες.

Σε παγκόσμιο εύρος, οι δισεκατομμυριούχοι ελαττώθηκαν αριθμητικά εκτός της αμερικανικής ηπείρου, όπου οι μεγιστάνες της υψηλής τεχνολογίας πλήθυναν και έφθασαν τους 749 έναντι 715 το 2017.

Ενα άλλο στοιχείο που επισημαίνει η έκθεση, είναι ότι ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας αποτελεί τον μοναδικό για το δωδεκάμηνο του 2018 που συνετέλεσε σε αύξηση του πλούτου των πλούσιων κατά 3,4%, στο 1,3 τρισ. δολάρια.

Το Reuters επισήμανε ότι οι πλούσιοι του κόσμου δείχνει να ανησυχούν, καθώς τους προβληματίζει μια σειρά ζητημάτων: από την εξέλιξη στο μέτωπο του σινοαμερικανικού πολέμου και την αβεβαιότητα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έως την άνοδο του λαϊκισμού και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: