Τα φυτά «πανικοβάλλονται» όταν βρέχει!

Τι φοβούνται από τις σταγόνες που πέφτουν στα φύλλα τους;

Αυτό που πιστεύουμε για τα φυτά είναι ότι είναι «ευτυχισμένα» όταν πέφτουν στα φύλλα τους οι σταγόνες της βροχής. Ωστόσο, με πολυεθνική μελέτη έδειξε ότι έχουν μια εκπληκτικά πολύπλοκη και βασανισμένη αντίδραση στις βροχοπτώσεις!

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (UWA) και το Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι τα φυτά αντιδρούν στις βροχοπτώσεις με μια σύνθετη αλυσίδα χημικών σημάτων, τα οποία συγκρίνουν με «πανικό».

Η έρευνά τους επισημάνει ότι αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει χιλιάδες γονίδια, εκατοντάδες πρωτεΐνες και πολλές αυξητικές ορμόνες που επηρεάζονται μέσα σε μόλις 10 λεπτά, όταν το νερό χτυπάει το φύλλο. Αυτή η αντίδραση συνεχίζει να αυξάνεται για περίπου 25 λεπτά.

Οι ομάδες των επιστημόνων ψέκασαν το φυτό Arabidopsis και παρατηρούσαν την αλυσιδωτή αντίδραση του, η οποία πυροδότησε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Myc2. Αφού ενεργοποιηθεί η Myc2, το φυτό δημιούργησε τις άμυνες του για να προστατεύσει τον εαυτό του, όπως μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Ως μέρος του «πανικού» τους, τα φυτά έβγαλαν επίσης χημικές ουσίες, όπως μια ορμόνη που ονομάζεται ιασμονικό οξύ, το οποίο λειτουργεί ως «προειδοποιητικό σήμα» σε άλλα φύλλα, ακόμη και σε άλλα φυτά.

Αλλά γιατί να πανικοβληθεί το φυτό με τη βροχή; Αν και το νερό είναι ένα θεμελιώδες συστατικό, το οποίο απαιτείται για τη φωτοσύνθεση, η βροχή μπορεί επίσης να φέρει βακτήρια, ιούς και μύκητες, που θα μπορούσαν να το βλάψουν.

«Ακούγεται παράξενα, αλλά η βροχή είναι στην πραγματικότητα η κύρια αιτία της εξάπλωσης κάποιας νόσου μεταξύ των φυτών», ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής Χάρβεϊ Μίλαρ (Harvey Millar), βιολόγος φυτικής ενέργειας από την UWA.

«Όταν μια σταγόνα βροχής πέφτει πάνω σε ένα φύλλο, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού εκτινάσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Millar, προσθέτοντας ότι «ένα μόνο σταγονίδιο μπορεί να διαχέεται σε απόσταση 10 μέτρων σε γύρω φυτά.

»Εάν οι γείτονες ενός φυτού έχουν ενεργοποιημένους τους αμυντικούς μηχανισμούς, είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν ασθένειες, οπότε είναι προς το συμφέρον τους να διαδώσουν την προειδοποίηση για τους κινδύνους», κατέληξε.

Είναι εύκολο να σκεφτόμαστε τα φυτά ως παθητικό οργανισμό για τον φυσικό κόσμο, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αμφιλεγόμενα θέματα στη βοτανική είναι η «νευροβιολογία των φυτών», η ιδέα ότι τα φυτά μπορούν να αλληλεπιδρούν έξυπνα με το περιβάλλον τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: