Πυρά 6 μη κυβερνητικών οργανώσεων για νομοσχέδιο περί ασύλου

Τόνισαν ότι απειλούνται τα δικαιώματα των προσφύγων, ενώ έκαναν λόγο και για παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών νομικών προτύπων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η οργάνωση HumanRights360 έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο σύστημα υποδοχής και ασύλου.

«Οι πρόσφυγες απογυμνώνονται από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γίνονται άνθρωποι χωρίς ιδιότητες», είπε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Επισήμανε ότι οι αιτούντες «κινδυνεύουν να παραμείνουν κρατούμενοι για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα» και παράλληλα, αναφέρθηκε στην «ύπουλη προσθήκη» του ότι η αστυνομία και ο στρατός (και όχι από υπηρεσίες που υπάγονται στην υπηρεσία Ασύλου όπως γινόταν μέχρι τώρα), θα διεξάγουν τις συνεντεύξεις καταλληλότητας για τη χορήγηση του ασύλου.

Αυτές οι συνεντεύξεις θα πρέπει να γίνονται από μια ανεξάρτητη Αρχή, σημείωσε, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο βρίθει ατελείωτων αντιφάσεων και αναμένεται να προκαλέσει διοικητικό και γραφειοκρατικό κόστος.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του HumanRights360 Ελένη Τάκου επικεντρώθηκε σε έναν «ακατανόητο περιορισμό της πρόσβασης των προσφύγων στην αγορά εργασίας (ρήτρα έξι μηνών)».

«Πρόκειται για κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες, συνδυάζεται όμως με προενταξιακά μέτρα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένη δομή ελληνομάθειας. Χωρίς τέτοια μέτρα είναι ακατανόητος ο περιορισμός στην αγορά εργασίας», ανέφερε.

Ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεΐζης έκανε λόγο για «μαγείρεμα» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νόμο «που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων».

Οι καινούργιες διαδικασίες δεν προβλέπουν τι θα γίνει «με τους περίπου 35 χιλιάδες πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά και για τους πολλούς άλλους που βρίσκονται στην ενδοχώρα, εκ των οποίων μάλιστα το 35% είναι παιδιά και το 18% εξ αυτών ασυνόδευτα».

Ακόμη, όπως είπε, «οι περισσότεροι θα αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο για λόγους υγείας», ενώ τα θύματα βασανιστηρίων «θα πιστοποιούνται μόνο από υπαλλήλους και φορείς του Δημοσίου». «Ομως, διευκρίνισε, «δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της πιστοποίησης λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά μόνο από την κοινωνία των πολιτών».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Βασίλης Παπαστεργίου τόνισε ότι στο επίμαχο νοσμοσχέδιο γίνεται «έκπτωση από δικαιώματα» ειδικά για ένα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο, ο οποίος «θα χάσει τη δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του, αφού πολλοί θα κινδυνέψουν να βρεθούν σε μια ΄γκρίζα ζώνη’ , επειδή δεν θα έχουν τα απαραίτητα έγγραφα».

«Οι αρμόδιοι φορείς έχουν υιοθετήσει έναν λόγο βάσει του οποίου δεν έχουμε προσφυγικό ζήτημα. Ούτε έναν πρόσφυγα να μην είχαμε, όμως πρέπει να έχουμε εξατομικευμένη κρίση αιτήματος ασύλου» είπε ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, μέλος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν «τιμωρητικές διατάξεις, που συνοδεύονται από ρητορική περί πληθυσμού που δεν συμμορφώνεται», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «το σύνολο των διατάξεων είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».

«Το προσφυγικό δεν είναι μόνο ζήτημα της κυβέρνησης. Θα έπρεπε να συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών», σχολίασε ο Ζαν Ντιντιέ Τοτό, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. «Η ένταξη ξεκινάει από την υποδοχή και ολοκληρώνεται μέχρι ο αιτών να γίνει αυτόνομος και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Αφού αυτό όπως φαίνεται από το σχέδιο νόμου δεν θα γίνει, οι διακινητές θα έχουν πολλή δουλειά, αφού οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα. Η Ελλάδα θα γίνει φυλακή»!

Μία απάντηση στο “Πυρά 6 μη κυβερνητικών οργανώσεων για νομοσχέδιο περί ασύλου”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: