Προμήθειες 1,4 δισ. το χρόνο εισπράττουν οι τράπεζες

Αποκαλυπτικά στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά την προαναγγελία των τραπεζιτών για νέες χρεώσεις σε μια σειρά υπηρεσιών.

Οπως έγινε γνωστό, οι τράπεζες εισπράττουν ετησίως κάπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από προμήθειες σε διάφορες συναλλαγές των πελατών τους και για παροχή υπηρεσιών.

Υπολογίζεται ότι το 30% αυτών των εσόδων – περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως – είναι προμήθειες από πιστωτικές κάρτες, συναλλαγές «πλαστικού χρήματος» και υπηρεσίες e-banking.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank), στο πρώτο εξάμηνο του 2019 χρέωσαν τους πελάτες τους με συνολικές προμήθειες 700 εκατ. ευρώ.

Είχαν προηγηθεί αναπροσαρμογές-αυξήσεις και επιβολή νέων προμηθειών σε διάφορες κατηγορίες συναλλαγών και παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτές πρόσθεσαν περίπου 5% στα συνολικά έσοδα από προμήθειες, τα οποία αυξήθηκαν από 673,7 σε 699,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

Εσοδα από προμήθειες (σε εκατ.ευρω) 

Τράπεζα                                  Α΄ εξάμ. 2018     Α’ εξάμ.2019
Εθνική                                                158                  164
Πειραιώς                                            180                  188
Εurobank                                           138                  156
Alpha Bank                                        197,7               191,5
ΣΥΝΟΛΟ                                             673,7               699,5

Τα μεγαλύτερα έσοδα από προμήθειες εμφανίζει η Alpha Bank, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση επέτυχε φέτος η Eurobank (+13%).

Σημαντικά πρόσθετα έσοδα απέφεραν οι νέες χρεώσεις σε χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής.

Ενδεικτικό είναι ότι η Alpha Bank ενώ εμφανίζει μειωμένα συνολικά έσοδα από προμήθειες στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα της από προμήθειες σε πιστωτικές κάρτες ήταν αυξημένα (στα 40,5 εκατ. ευρώ από 37,3 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Εθνική, η οποία αύξησε κατά 9% τα έσοδα της από συναλλαγές με κάρτες, ψηφιακά δίκτυα κ.λπ. (51 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο).

Ανάλογη αύξηση επέτυχε και η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζοντας στο εξάμηνο έσοδα από προμήθειες 106 εκατ. ευρώ, από 97 εκατ. πέρυσι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: