Πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει την ψυχική υγεία

Δημιουργείται «οικολογικό άγχος»!

Η αλλαγή του κλίματος σίγουρα άλλαξε τον κόσμο στον οποίο ζούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες έχουν επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, αυτή η σύγχρονη κρίση δεν επηρεάζει μόνο τον φυσικό κόσμο, αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων, οι οποίοι βιώνουν τις εξελίξεις στην καθημερινότητα τους.

Πρόσφατα, η Αυστραλιανή Ιατρική Ένωση (AMA) δήλωσε ότι η αλλαγή του κλίματος αποτελεί κρίσιμη κατάσταση για την υγεία, ενώ ανάλογες εκτιμήσεις κάνουν και άλλα ιατρικά όργανα σε όλο τον κόσμο, αντικατοπτρίζοντας παρόμοιες θέσεις.

Η μελέτη της AMA, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Conversation», υπογραμμίζει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στη σωματική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με το κλίμα.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την κλιματική κρίση ως «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία στον 21ο αιώνα».

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων με διάφορους τρόπους, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίζονται από τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα κλιματικών περιστατικών, γεγονός που τους προκαλεί κίνδυνο ψυχικής ασθένειας.

Αυτό ήταν εμφανές, για παράδειγμα, μετά τον τυφώνα Κατρίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, οι γονείς μερικές φορές ανησυχούν για το πώς η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει τη ζωή των παιδιών τους στο μέλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψυχολογικά προβλήματα σε αυτούς.

Γενικότερα, οι άνθρωποι, οι οποίοι αισθάνονται αναξιοπαθούντες σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη, μπορεί να βρεθούν σε ένα σπειροειδές κύκλωμα αυτού που ονομάστηκε «οικολογικό άγχος».

Η πραγματικότητα της κλιματικής κοινωνικής αστάθειας είναι ήδη απτή σε πολλές χώρες και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θεωρείται υψηλού κινδύνου, με συνέπεια να δημιουργείται «υπαρξιακός φόβος».

Επίσης, η ακραία θερμότητα έχει παρατηρηθεί ότι είναι επιβλαβής για πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας και της ευημερίας. Τα στοιχεία από τη Νότια Αυστραλία δείχνουν ότι οι ζεστές μέρες συνδέονται με αυξημένες εισαγωγές νοσοκομείων για ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές.

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι αιχμές στη θερμοκρασία σχετίζονταν με αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας.

Ένας λιγότερο εμφανής αντίκτυπος προκύπτει από τη στενή σχέση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης και της ψυχικής υγείας. Οι κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία οδηγούν στη μείωση της διαθεσιμότητας θρεπτικών τροφίμων και η χαμηλή πρόσληψη διατροφής μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: