Σάλος με το Αχίλλειο-Δεν είδαν ΕΤΑΔ για εγκατάλειψη αλλά δύο υπαλλήλους!

Επιστολή καταπέλτη από τον τέως διευθυντή του ιστορικού μνημείου, που αποκαλύπτει τις κινήσεις του, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις εκτεταμένες φθορές στο ιστορικό μνημείο. «Υπεύθυνη για την διαχείριση του Αχίλλειου είναι η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ), που αδιαφορεί χρόνια για την τραγική κατάσταση», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πυρά και από ΚΙΝΑΛ.

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Αχιλλείου Γιάννης Προβατάς τονίζει στην ανοιχτή επιστολή του ότι είχε ενημερώσει την διοίκηση της ΕΤΑΔ για τις φθορές, εισπράττοντας την απάντηση ότι η εταιρεία «δεν μπορούσε να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια» και πως «το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Προβατάς επισημαίνει ότι «όλες οι εισπράξεις του Αχιλλείου στέλνονται στην Αθήνα», αναφέροντας παράλληλα πως και «για οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Αθήνα».

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι «το Αχίλλειο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως παρέμβαση ή εργασία στους εξωτερικούς και εσωτερικούς του χώρους, χωρίς την έγκριση και εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας».

«Η Διοίκηση της ΕΤΑΔ», σημειώνει, «προκειμένου να καλύψει τις δικές της παραλείψεις και την ολιγωρία της στο συγκεκριμένο θέμα και προκειμένου να ‘καταλαγιάσει’ το θόρυβο, που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ του τοπικού και του αθηναϊκού τύπου, προχώρησε αιφνιδιαστικά στην αντικατάστασή μου, καθώς και στην αντικατάσταση της Διαχειρίστριας. Με αυτό τον άδικο και απαξιωτικό τρόπο, μας χρησιμοποίησε ως ‘εξιλαστήρια θύματα’, παρουσιάζοντας εμάς ως (δήθεν) υπεύθυνους για την κατάσταση του Αχιλλείου κι ακόμη ‘τιμωρώντας’ μας ως (δήθεν) υπεύθυνους για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το Αχίλλειο αποτελεί ένα διεθνώς προβεβλημένο μνημείο της Κέρκυρας, κομμάτι της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς της, που συνεισφέρει σε μεγάλο ποσοστό στην αξία του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας και της χώρας γενικότερα.

»Η απαράδεκτη διαχρονικά εγκατάλειψη, η έλλειψη συντήρησης και επισκευών, τόσο του Ανακτόρου, όσο και των κήπων και του δάσους του, έχουν οδηγήσει τον χώρο αυτό, και όχι μόνο, σε μια κατάσταση παρακμής που δεν αρμόζει σε ιστορικά μνημεία τέτοιας σημασίας.

»Υπεύθυνη για την διαχείριση του Αχίλλειου είναι η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ), που αδιαφορεί χρόνια για την τραγική κατάσταση, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες της τοπικής διεύθυνσης.

»Το τελευταίο διάστημα, με συνεχή ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου, αλλά και την επερώτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αυλωνίτη προς τον Υπ. Οικονομικών, το θέμα αναδείχθηκε και προξένησε το ενδιαφέρον και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και την αφύπνιση της ΕΤΑΔ.

»Όμως η ΕΤΑΔ, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκκινήσει επειγόντως τις εργασίες συντήρησης και επισκευής του κτιρίου, προχώρησε στην αιφνιδιαστική, άδικη και αυταρχική αποπομπή δύο υπαλλήλων της διεύθυνσης του Αχιλλείου, συγκεκριμένα του προϊσταμένου και της οικονομικής διαχειρίστριας, οι οποίοι καμία δυνατότητα υπηρεσιακά δεν είχαν για την αποκατάσταση του μνημείου, πέραν της ενημέρωσης των καθ’ ύλην αρμοδίων, πράγμα που είχαν πράξει κατ’ επανάληψη.

»Επίσης, λόγω της η καθυστερημένης αντίδρασης της ΕΤΑΔ, κινδυνεύει να χαθεί μέρος των 12 και πλέον εκ. ευρώ που η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης, σε δήλωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτοφανής εγκατάλειψη του «Αχιλλείου», ενός από τα πιο εμβληματικά μουσεία στη χώρα μας γεννά πολλά ερωτηματικά. Εικόνες ντροπής για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει οι διαχειριστές απέναντι στο πολιτισμικό και ιστορικό απόθεμα του τόπου μας.

Ο διαχειριστικός φορέας, η ΕΤΑΔ, με ετήσια έσοδα που φτάνουν περίπου τα 3.000.000 ευρώ, όφειλε, να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών, τόσο στον εσωτερικό χώρο, όσο στους κήπους αλλά και στο δάσος του Αχιλλείου.

Η αύξηση δε του εισιτηρίου από τα 8 στα 10 ευρώ, χωρίς, η ΕΤΑΔ να έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση της αισθητικής και των υπηρεσιών του Μνημείου, όπως επίσης και το ελάχιστο ενδιαφέρον που επέδειξε να εντάξει το έργο σε σχετικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια των 12,2 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιολογούν τους προφανείς προβληματισμούς μας.

Το πιο σημαντικό εξ’ όλων είναι ότι η διαχειριστική αρχή αντί «συγνώμης» επιλέγει κατά τη συνήθη τακτική να επιρρίψει την ευθύνη για όλα τα παραπάνω στον Διευθυντή και την Προϊσταμένη του Οικονομικού τμήματος, και ως τιμωρητική πράξη προέβη στην αντικατάστασή τους, θεωρώντας αυτούς ως κυρίους υπεύθυνους για την μη διενέργεια των απαραίτητων παρεμβάσεων στο μουσείο. Ή μήπως τους θεωρεί «ένοχους» και για τη δημοσιοποίηση των εικόνων και της κατάστασης που έχει περιέλθει το ανάκτορο του Αχιλλείου, οι κήποι και το δάσος;

Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και να βρεθεί η καλύτερη, δυνατή λύση για την αποκατάσταση και λειτουργία του πολιτιστικού αυτού χώρου. Δεσμεύομαι ότι θα προβώ σε όλες τις απαραίτητες Κοινοβουλευτικές ενέργειες για την επίλυση αυτού του θέματος».

Η ανοιχτή επιστολή του κ. Προβατά

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε από τα τοπικά και τα αθηναϊκά ΜΜΕ το «θέμα του Αχιλλείου» με φωτογραφίες, που εμφανίζουν τις εκτεταμένες φθορές του Ανακτόρου και την κατάσταση, που παρουσιάζουν οι Κήποι και το Δάσος του.

Προς ενημέρωση των πολιτών και της κοινής γνώμης, θα ήθελα, ως τέως Δ/ντής να αναφέρω τα παρακάτω.

Το Φεβρουάριο του 2017 ανέλαβα, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διοίκησης της ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει η διαχείριση του Αχιλλείου, καθήκοντα Διευθυντή στο «Μουσείο Αχίλλειο». Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ενημέρωσα, τόσο εγγράφως και τηλεφωνικώς όσο και μεταβαίνοντας στην Αθήνα, τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ, το Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Τερζάκη, αλλά και: το Δ/ντή Εκμετάλλευσης Κ. Πλουμάκη και αργότερα Β. Κωστοβασίλη (και οι δύο αρχιτέκτονες μηχανικοί), τηΓενική Δ/ντρια Αξιοποίησης Ακινήτων Χ. Αναστασιάδου, τη Γενική Δ/ντρια Εκμετάλλευσης Επιχειρηματικών Μονάδων Α. Μιχαλοπούλου, τον Τομεάρχη Επιχειρηματικών ΜονάδωνΚ. Ντραβάλια, το Δ/ντή Ανθρώπινου Δυναμικού Σ. Ουσταμανωλάκη,το Δ/ντή Εσωτερικού Ελέγχου Π. Ρήγα και την Τομεάρχη Εκδηλώσεων Α. Τσιάλτα για την κατάσταση του Ανακτόρου, των Κήπων και του Δάσους του Αχιλλείου. Κατόπιν των ανωτέρω πιέσεών μου, επισκέφθηκαν το Αχίλλειο, εκτός πό τους ανωτέρω αναφερόμενους και ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Τερζάκης και ο τέως Πρόεδρος του Δ.Σ κος Πολύζος, σε διαφορετικές ημερομηνίες ο καθένας. Κατά τις επισκέψεις τους αυτές, ενημερώθηκαν όλοι λεπτομερώς για την κατάσταση του Αχιλλείου, την οποία, άλλωστε διαπίστωσαν και «ιδίοις όμμασι». Στις αγωνιώδεις ερωτήσεις μου, αλλά και όλου του προσωπικού, οι οποίοι «πονάμε» το Αχίλλειο, σχετικά και το πότε και με ποιο τρόπο θα αρχίσουν οι εργασίες επισκευής, συντήρησης και αποκατάστασής του, η μόνιμη απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε η ΕΤΑΔ να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια και ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το Ιούνιο του 2019, όταν αποκολλήθηκαν σοβάδες από την οροφή στον επισκέψιμο χώρο, ενημερώθηκε και πάλι η Διοίκηση και η Δ/νση Αξιοποίησης Ακινήτων κι Επιχ/κών Μονάδων.Κατόπιν αυτού, κλιμάκιο από την Αθήνα και συγκεκριμένα οι Β. Κωστοβασίλης, Δ/ντής Μονάδας Διαχείρισης Επιχ/κών Μονάδων, Κ. Ντραβάλιας Τομεάρχης Επιχ/κών Μονάδων, Σ. Ουσταμανωλάκης, Δ/ντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Π. Ρήγας, Δ/ντής Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και οι κ. Χάσκαρης από το ΥΠΠΟΑ στην Αθήνα και Κασκάνης από την 5ης Περιφέρεια Νεώτερων Μνημείων Ιωαννίνων, επισκέφθηκαν ξανά το Αχίλλειο, όπου, για άλλη μια φορά, διαπίστωσαν και οι ίδιοι ότι οι συνεχείς οχλήσεις και εκκλήσεις μου για την ανάγκη άμεσης επισκευής και αναστήλωσης του Αχιλλείου δεν ήταν καθόλου υπερβολικές. Και πάλι όμως η απάντηση ήταν η γνωστή «Θα ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ». Τα ίδια, ασφαλώς, ισχύουν και για τους κήπους και το δάσος, για τα οποία, τα κονδύλια που διέθετε η ΕΤΑΔ για τον καθαρισμό, συντήρηση και ανάδειξή τους, ήταν απολύτως ανεπαρκή. Σημειώνεται δε ότι όλες οι εισπράξεις του Αχιλλείου στέλνονται στην Αθήνα, όπως και ότι για οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να υπάρξει έγκριση από την Αθήνα.

Είναι, βέβαια, προφανές, αλλά πρέπει και να τονιστεί, ότι στις αρμοδιότητες του Δ/ντή, δεν ανήκει η σύνταξη μελετών και η εκτέλεση του έργου επισκευής, συντήρησης και αναστήλωσης του Μουσείου Αχιλλείου (Ανακτόρου, Κήπων και Δάσους), ούτε, άλλωστε το Υποκατάστημα διαθέτει το απαραίτητο για κάτι τέτοιο προσωπικό (μηχανικούς και τεχνικούς), προκειμένου να συντάξει σχετικές μελέτες. Οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στη Διοίκηση και την Κεντρική Δ/νση στην Αθήνα, οι οποίοι τελούσαν, καθ’ όλο το διάστημα της υπηρεσίας μου ως Δ/ντής σε πλήρη γνώση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Αχιλλείου, αφού υπήρχε καθημερινή σχετική ενημέρωση όλων των αρμοδίων από εμένα και από τη Διαχειρίστρια.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το Αχίλλειο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως παρέμβαση ή εργασία στους εξωτερικούς και εσωτερικούς του χώρους, χωρίς την έγκριση και εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ενώ, λοιπόν, αυτή ήταν η κατάσταση, η Διοίκηση της ΕΤΑΔ, προκειμένου να καλύψει τις δικές της παραλείψεις και την ολιγωρία της στο συγκεκριμένο θέμα και προκειμένου να «καταλαγιάσει» το θόρυβο, που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ του τοπικού και του αθηναϊκού τύπου, προχώρησε αιφνιδιαστικά στην αντικατάστασή μου, καθώς και στην αντικατάσταση της Διαχειρίστριας. Με αυτό τον άδικο και απαξιωτικό τρόπο, μας χρησιμοποίησε ως «εξιλαστήρια θύματα», παρουσιάζοντας εμάς ως (δήθεν) υπεύθυνους για την κατάσταση του Αχιλλείου κι ακόμη «τιμωρώντας» μας ως (δήθεν) υπεύθυνους για τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο.

Όμως, από τα προαναφερόμενα, ο καθένας μπορεί να συμπεράνει ότι ο Δ/ντής και η Διαχειρίστρια δε φέρουν ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση του Αχιλλείου και ότι, αντιθέτως, η ευθύνη βαρύνει τη Διοίκηση και την Κεντρική Δ/νση της ΕΤΑΔ. Άλλωστε το Αχίλλειο δεν έφθασε σ΄αυτή την κατάσταση τα τελευταία δυόμισι χρόνια, που οι συγκεκριμένοι υπηρετούμε ως Δ/ντής και Διαχειρίστρια. Είχε από πολλά έτη αφεθεί στην τύχη του, και για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα, ευθύνεται η Διοίκηση και η Κεντρική Δ/νση της ΕΤΑΔ και όχι εγώ, που ως Διευθυντής του Αχιλλείου ενημέρωσα, ως όφειλα, όλους τους αρμοδίους επανειλημμένα για το πρόβλημα αυτό.

Όσον αφορά το διάστημα που υπηρέτησα ως Δ/ντής και για το αν υπήρξε επιτυχημένη ή όχι η θητεία μου, αναφέρω, όλως ενδεικτικώς, ότι κατά τη διάρκειά της η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά ποσοστό 8,00%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά ποσοστό 8,70%. Και αυτό οφείλεται, όχι στην ελάχιστη αύξηση του ομαδικού εισιτηρίου, η οποία, άλλωστε, έγινε μόνο το έτος 2019, αλλά, κυρίως, στο γεγονός ότι εισπράττονταν σε μικρό χρονικό διάστημα οι οφειλές των τουριστικών πρακτόρων, οι δε σχέσεις μου με το Σύλλογο Ξεναγών, με τους Τουριστικούς Πράκτορες, με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, αλλά και με τους απλούς επισκέπτες υπήρξαν πάντοτε άψογες. Ομοίως, οι σχέσεις μου με τη Διοίκηση της ΕΤΑΔ και με την Κεντρική Διεύθυνση ήταν, καθ’ όλο το διάστημα της θητείας μου, εξαιρετικές, ουδέποτε δε άφησαν να διαφανεί ότι υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα εξαιτίας μου στη λειτουργία του Αχιλλείου. Αντιθέτως, μου εξέφραζαν σε κάθε ευκαιρία την ικανοποίησή τους από τη συνεργασία μας. Για το λόγο αυτό η ενέργεια της Διοίκησης να προβεί, εντελώς αιφνιδιαστικά, στην αντικατάστασή μου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Τέλος, όσον αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, πρέπει να γίνει γνωστό στους Κερκυραίους και στους επισκέπτες ότι η τιμολογιακή πολιτική ασκείται από τη Διοίκηση, η οποία αποφάσισε και μας κοινοποίησε την αύξηση του εισιτηρίου από τα 8,00 ευρώ στα 10,00 ευρώ και το μειωμένο (πολύτεκνοι, άνεργοι στρατιώτες κλπ) από 6,00 ευρώ σε 8,00 ευρώ, εμείς δε, παρά τις εκφρασμένες αντιρρήσεις μας, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.

Μετά τιμής

Ιωάννης Προβατάς

Τέως Διευθυντής Αχιλλείου

Φωτό

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: