Πιπέρι είναι στο στόμα του πρωθυπουργού η Βόρεια Μακεδονία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να πει το όνομα της χώρας, όπως ο διάολος το λιβάνι, προτιμώντας τις λέξεις «βόρειοι γείτονες»! Όταν πέφτει «κράξιμο», γίνονται κωλοτούμπες… Το όνομα αποφεύγει στις ανακοινώσεις και το υπουργείο Εξωτερικών!

Εντύπωση προκάλεσε η μη αναφορά των ονομάτων Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, καθώς προτίμησε να κάνει λόγο για …«Δυτικά Βαλκάνια»!

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μία πολύ ταραχώδη περιοχή. Υποστηρίζουμε την πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, είναι προσηλωμένοι στο κράτος δικαίου και -φυσικά- σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων».

Ακολούθησε έντονη κριτική και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους ‘ βόρειους γείτονές΄ μας, ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το ‘ Βόρεια Μακεδονία’ . Έτσι και αλλιώς οι ‘ Μακεδονομάχοι’ που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν έδωσε τελικά το «πράσινο φως» για ένταξη στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, καθώς Γαλλία, Ολλανδία και Δανία είπαν «όχι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, όπου ανέφερε τι έγινε και ποια η στάση της κυβέρνησής του, τόλμησε να πει δύο φορές το όνομα, μία στην ενημέρωσή του και μία στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Στην εισαγωγή του, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά:

«Εκεί που δεν καταφέραμε δυστυχώς να συμφωνήσουμε είναι στα ζητήματα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020. Δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία για να μπορέσουμε να δώσουμε ημερομηνία ένταξης στους δύο βόρειους γείτονές μας.

»Αλλά, θα ήθελα να τονίσω αυτό το οποίο έχω επαναλάβει σε πολλές ευκαιρίες ότι η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες αιρεσιμότητες σε αυτή τη διαδικασία.

»Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία, αυτό αφορά προφανώς την απόλυτη συμμόρφωσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είχα την ευκαιρία και πάλι να μεταφέρω τους προβληματισμούς μας για πτυχές αυτής της συμφωνίας, γιατί τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία. Να επαναλάβω όμως αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές: Από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μετά από αυτές τις εξελίξεις «κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών» κι αν έχει επικοινωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ, ο πρωθυπουργός απάντησε, αναφέροντας προσεκτικά και πάλι μία φορά το όνομα της χώρας.

«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ. Είπα στο Συμβούλιο αυτά τα οποία είχα πει και στον ίδιο τον κ. Ζάεφ όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη και του είπα ξεκάθαρα ότι ‘για μένα η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα. Είναι μια προβληματική συμφωνία, αλλά οφείλω να την σεβαστώ και δεν θα θέσω τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή σου πορεία, αρκεί να πειστώ απόλυτα ότι συμμορφώνεσαι με αυτή την συμφωνία και βέβαια δείχνεις καλή διάθεση να λύσεις και τις εκκρεμότητες, που εξακολουθούν να απορρέουν από την συμφωνία, που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, όπως η βασικότερη εκκρεμότητα που αφορά τα εμπορικά σήματα’.

»Αυτό θα του πω όταν του ξαναμιλήσω. Από κει και πέρα δεν θέλω να κάνω καμία άλλη εκτίμηση για το τι μπορεί να γίνει στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι εσωτερικό, το οποίο αφορά την γειτονική χώρα».

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Politico, όπου τόνισε ότι «λέγαμε πάντα ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών». Εδώ ανέφερε κανονικά το όνομα.

Το Politico σχολίασε ότι «ο Μητσοτάκης, αν και αντιτίθετο στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία που υπέγραψε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόθεση της γειτονικής χώρας να εισέλθει στην ΕΕ κάποια στιγμή».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολιάστηκαν με έντονο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico σχολιάζει, με λανθάνουσα ειρωνεία, την εντυπωσιακή αλλαγή θέσης του κυρίου Μητσοτάκη έναντι της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Καμία έκπληξη», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας πως «ο κύριος Μητσοτάκης κάθε φορά που βγαίνει από τα σύνορα της χώρας αφήνει στην ντουλάπα του τη στολή του μακεδονομάχου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απάτη των τελευταίων δεκαετιών στην πολιτική ζωή της χώρας τη μεταστροφή της ΝΔ στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή, «η ελληνική πλευρά σαφέστατα τοποθετήθηκε υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.

»Ήταν αυτό που χρησιμοποιούσαν ως μοχλό πίεσης, ήταν αυτός ο σανός, το άχυρο που ‘τάιζαν’ στους πολίτες, όσοι τους πίστεψαν και τώρα καταλαβαίνουν ότι η κοροϊδία, ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση είναι χωρίς όριο, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

»Ότι αυτοί που παρουσιάζονταν ως τα ‘λιοντάρια της Αμφιπόλεως’, ξεπέζεψαν γιατί ήταν βαριά η πανοπλία και επομένως συντάχθηκαν με τα δεδομένα και της συμφωνίας και της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Το υπουργείο Εξωτερικών μια μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και τις εξελίξεις που δρομολόγησε το «όχι» της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο πρωθυπουργός της Ζόραν Ζάεφ προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών, εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε αυτή αποφεύγει αφενός να αναφέρει τα ονόματα της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας και αφετέρου τονίζει εκ νέου ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αν και ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Άραγε γιατί; Δεν έγιναν αντιληπτές και σαφείς οι θέσεις της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Η ανακοίνωση

«Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

»Για την επίτευξη του στόχου αυτού, τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους. Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Φωτό https://twitter.com/zoran_zaev

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: