Επιστολή ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για διαδικασία εξαγοράς Forthnet/Nova από Alter Ego

Εγινε μετά την άρνηση του υπουργού Ανάπτυξης να ζητήσει από την Επιτροπή έλεγχο της υπόθεσης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία εμπλοκή. Είναι ιδιωτικό θέμα μεταξύ εταιρειών», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή. «Έχουμε μια ηγεσία, η οποία κλείνει τα μάτια σε μια εξόφθαλμη παραβίαση των τυπικών κανόνων ανταγωνισμού», δήλωσε ο Νίκος Παππάς.

Οι τομεάρχες Οικονομίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Πολιτισμού, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλαν Κοινή επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τη διαδικασία εξαγοράς της Forthnet/Nova από την Alter Ego και τα ζητήματα που θα προκύψουν από την ολοκλήρωσή της.

Στην επιστολή τους, οι Νίκος Παππάς, Μάριος Κάτσης, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Μπουρνούς, αφού αναφέρουν ότι δρομολογείται «κούρεμα» δανείων της Forthnet/Nova κατά 270 εκατ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, υπογραμμίζουν ότι πιθανή εξαγορά από την Alter Ego γεννά σοβαρότατα ζητήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τόσο στην αγορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και σε αυτή τη ποδοσφαίρου.

Καλούν την Επιτροπή, με βάση τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος:

• Να αποφανθεί αν η εξαγορά θα επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΜΜΕ.

• Να γνωμοδοτήσει αν υπάρχει κίνδυνος για τον ανταγωνισμό στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, αν ιδιοκτήτης μίας μεγάλης ΠΑΕ καταστεί τελικώς και ιδιοκτήτης της συνδρομητικής πλατφόρμας, η οποία κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων για όλες σχεδόν τις ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος.

• Να παρέμβει κανονιστικά λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον κρίνει ότι στις συγκεκριμένες αγορές ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή κατόπιν ερώτησης του Νίκου Παππά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει την εξαγορά.

«Δεν χρειάζεται να στείλω την επιστολή, διότι είναι τρεις διαφορετικοί οι τρόποι που επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο ένας είναι να στείλω εγώ επιστολή. Ο άλλος είναι να το κάνει αυτεπάγγελτα. Και ο τρίτος είναι εάν υπάρχει καταγγελία. Φαντάζομαι ότι μετά τις καταγγελίες σας θα υπάρξει σχετικός φάκελος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» ισχυρίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι «όταν η όποια συμφωνία ευοδωθεί, θα επιληφθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία. «Είναι μία διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως την ξεκινήσατε εσείς. Ανοιχτή διαδικασία. Όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά. Αν θέλει να πάει να καταθέσει κάποιος καλύτερη προσφορά από τον κ. Μαρινάκη, να πάει και να την καταθέσει. Καμία αντίρρηση. Εγώ προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης θα είμαι πολύ ευτυχής αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή του κ. Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, απ’ ότι έχω καταλάβει, σε αυτή τη διαδικασία έκριναν οι τράπεζες -χωρίς κυβερνητική παρέμβαση- ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά. Αν έχετε υπόψη κάποιον άλλον που ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να το πείτε».

Σε ρεπορτάζ της Αυγής επισημαίνεται ότι ξεχνάει πως ο όμιλος Μαρινάκη έχει αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης.

«Έχουμε μια ηγεσία η οποία κλείνει τα μάτια σε μια εξόφθαλμη παραβίαση των τυπικών κανόνων ανταγωνισμού, σε μια εξόφθαλμη περίπτωση στην οποία υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο κ. Γεωργιάδης», τόνισε, «πρέπει να εξηγήσει τη δική του εμμονή για να ευνοήσει έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο μιντιακό όμιλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι κανείς δεν πρέπει να ευνοείται, γιατί πρέπει να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ανταγωνισμού.

»Προφανώς αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει και για εμάς, μιλάμε για την εξαγορά της Forthnet- Νova από τα συμφέροντα Μαρινάκη, την εταιρεία Alter Ego, όπου θα έχουμε μία κατάσταση στα όρια της τρέλας, όπου η μία ΠΑΕ θα ελέγχει τα ταμεία των άλλων, δηλαδή ο Ολυμπιακός θα αποφασίζει αν και πότε θα πληρώνεται η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά, θα απαξιώσουν το ποδόσφαιρο», εξήγησε.

Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν μπορεί να κωφεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία μόλις έχει διοριστεί και θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν διορίστηκε για να διεκπεραιώσει και αυτή την υπόθεση».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΣΗ

1. Του Νικολάου Παππά, τομεάρχη Οικονομίας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
2. Του Μάριου Κάτση, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Νομού Θεσπρωτίας.
3. Του Πάνου Σκουρολιάκου , τομεάρχη Πολιτισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Ανατολικής Αττικής.
4. Του Ιωάννη Μπουρνού, αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Νομού Λέσβου .

ΠΡΟΣ
Την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εδρεύουσα στην Αθήνα, οδός Κότσικα αρ. 1Α

Όπως θα έχετε ίσως παρακολουθήσει από πλείστα δημοσιεύματα στον τύπο, ο όμιλος ALTEREGO, συμφερόντων κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, έχει εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά του χρέους της τάξης των 310 εκατομμυρίων ευρώ της Forthnet. Το τίμημα πιθανολογείται ότι θα είναι της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για το σύνολο του δανεισμού ενώ στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και ποσοστό των μετοχών που ελέγχουν οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%) και το οποίο αθροιστικά ανέρχεται στο 32,39%.

Σημειώνουμε εδώ πως από τα 310 εκατομμύρια του δανεισμού τα περίπου 55 εκατομμύρια έχουν δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές που αντιστοιχούν σε επιπλέον περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου. Καθίσταται λοιπόν, σαφές πως ο αγοραστής μπορεί να ελέγξει έως και το 68% περίπου, εφόσον εξασκήσει το ως άνω δικαίωμα μετατροπής του δανείου. Η μετατροπή αυτή όμως θα δημιουργήσει αυτομάτως και την υποχρέωση δημόσιας πρότασης για το υπόλοιπο των μετοχών.

Στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης της παραπάνω εξαγοράς γεννώνται δύο σοβαρότατα ζητήματα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και μάλιστα σε δύο διαφορετικές αγορές, αυτήν των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτήν των ποδοσφαιρικών αγώνων.

1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μ.Μ.Ε.
Το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του ελέγχου της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις εταιρείες συμφερόντων του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι κάτι παραπάνω από ορατό, καθώς
Α) μέσω της εξαγοράς του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κατέχει πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων,
Β) μετά την εξαγορά της εταιρείας Άργος ελέγχει τη διανομή και την τιμολογιακή πολιτική αυτής σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη σύνθεσή της,
Γ) πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ «οριστική δικαιούχος» για την έκτη τηλεοπτική άδεια ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, κατέχει ήδη το νέο συνδρομητικό και δορυφορικό κανάλι με όνομα One TV, ενώ
Δ) η εξαγορά της Forthnet θα της δώσει και την ιδιοκτησία της συνδρομητικήςπλατφόρμας Nova.

2. ΑΓΟΡΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Μείζον ζήτημα όμως γεννάται και για την αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον όμιλο Forthnet συμπεριλαμβάνεται και η εταιρεία Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της SuperLeague, καθόσον τα συνδρομητικά κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συμφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των περισσότερων ΠΑΕ, δηλαδή των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ, ενώ από την άλλη μεριά με κυβερνητική πρωτοβουλία, εκπεφρασμένη σαφώς και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μειώθηκε ο αριθμός των ΠΑΕ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων κατείχε η ΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ ΠΑΟ και Άρη να μεταφέρουν τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα στα συνδρομητικά κανάλια της Nova.

Με δεδομένο ότι η εταιρεία ALTER EGO ελέγχεται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, γεννάται το εύλογο και κρίσιμο ερώτημα, εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί η παραπάνω εξαγορά, εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Το ερώτημα αυτό καθίσταται κρίσιμο διότι, αφενός μεν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αποτελούν το βασικό έσοδο μιας ΠΑΕ και αφετέρου δε ο έλεγχος και η διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των περισσότερων ΠΑΕ περνούν στον αποκλειστικό έλεγχο του μεγαλομετόχου μιας ανταγωνιστικής. Είναι συνεπώς προφανές ότι στην περίπτωση εξαγοράς της FORTHNET από την ALTEREGO, θα προκύψει κίνδυνος για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας, καθώς μία ανταγωνιστική ΠΑΕ θα ελέγχει τις χρηματοροές και τους χρόνους αναμετάδοσης των ομάδων.

Την 30/09/2019, συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη επερώτηση ημών και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρμόδιοι Υπουργοί, αντί άλλης απάντησης στα ερωτήματα που θέσαμε, μας παρέπεμψαν επί της ουσίας στην Επιτροπή σας, ως τη μόνη αρμόδια να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων, εάν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για την εξαγορά.

Η αρμοδιότητα της Επιτροπής σας όμως, δεν εξαντλείται μόνο στον έλεγχο της εκάστοτε ανακοινωθείσης συμφωνίας εξαγοράς, καθότι μπορεί να επιληφθεί και μάλιστα αυτεπαγγέλτως ακόμα και πριν την ανακοίνωση οποιασδήποτε συμφωνίας, όταν κρίνει ότι πλήττεται η λειτουργία του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Μπορεί δε να παρέμβει είτε γνωμοδοτικά είτε ακόμα και παράγοντας κανονιστικό πλαίσιο όταν ένας κλάδος της οικονομίας πλήττεται τόσο σφοδρά ώστε το υπάρχον πλαίσιο δεν επαρκεί για την προστασία του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, με την παρούσα μας ΖΗΤΟΥΜΕ από την Επιτροπή σας, όπως κάνει χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο νόμος και:
1. Αποφανθεί περί του εάν η εξαγορά μίας τόσο μεγάλης συνδρομητικής πλατφόρμας, από επιχειρηματικό όμιλο ο οποίος κατέχει τα προαναφερθέντα στην παρούσα ενημερωτικά μέσα, θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΜΜΕ.
2. Γνωμοδοτήσει περί του εάν υπάρχει κίνδυνος για τον ανταγωνισμό στην αγορά των ποδοσφαιρικών αγώνων, εάν ιδιοκτήτης μίας μεγάλης ΠΑΕ καταστεί τελικώς και ιδιοκτήτης της συνδρομητικής πλατφόρμας η οποία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων για όλες σχεδόν τις ΠΑΕ του ελληνικού πρωταθλήματος.
3. Παρέμβει κανονιστικά λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο μέτρο, εφόσον κρίνει ότι στις συγκεκριμένες αγορές ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά.

Αθήνα, 18/10/2019
Οι Βουλευτές

Νικόλαος Παππάς
Μάριος Κάτσης
Παναγιώτης Σκουρολιάκος
Ιωάννης Μπουρνούς

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: