Δασμοί ΗΠΑ-Χιλιάδες παραγωγοί ΕΕ πληρώνουν «αθέμιτες επιδοτήσεις» Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου στην Airbus

Καπέλο 25% επιβάλλουν πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, κομπόστες ροδάκινων, θαλασσινά και χοιρινά. Σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με φορείς του κλάδου γαλακτοκομίας.

Σοβαρό πλήγμα δέχεται η ελληνική οικονομία με την αμερικανική απόφαση να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δρόμος άνοιξε μετά τη δικαίωση σχετικής προσφυγής της Ουάσινγκτον στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των επιδοτήσεων προς την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Πόρισμα του αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριμένα, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, θεωρείται ότι η απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στην Airbus ελήφθη συλλογικά από τις χώρες της ΕΕ.

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, δήλωσε ότι «η πιο σημαντική επίπτωση αφορά τις εξαγωγές φέτας. Στα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές διπλασιάστηκαν».

Βέβαια, το ισχυρότερο πλήγμα δέχονται οι κομπόστες ροδάκινου με εξαγωγές που ανέρχονται σε 50 εκατ. δολάρια. Παραγωγοί και μεταποιητές σε Πέλλα και Ημαθία ισχυρίζονται ότι χιλιάδες τόνοι θα μείνουν στα αζήτητα.

«Πλήττονται 10.000 παραγωγοί», είπε ο Κώστας Αποστόλου Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας.

Οι δασμοί θα εκτοξεύσουν το κόστος των ευρωπαϊκών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Για παράδειγμα, ένα καλαθάκι τυριών που τώρα στοιχίζει 45 δολάρια, θα φτάσει στα 60 δολάρια. Επίσης, ένα μπουκάλι γαλλικό κρασί θα ανατιμηθεί από 5 έως 10 δολάρια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη επιβολή δασμών στο ελαιόλαδο και στις βρώσιμες ελιές.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε ζήτησε να μην ισχύσουν οι αυξήσεις 25% στις κομπόστες, καθώς η συγκομιδή έχει ήδη γίνει με βάση τα πρότυπα της αμερικανικής αγοράς και το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο.

Ο Αμερικανός πρέσβης περιορίστηκε να επισημάνει ότι συζητήθηκαν «εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, πιθανότητες για εκτεταμένη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά».

Στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με φορείς του κλάδου γαλακτοκομίας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στη συνάντηση συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.

Εκτενής αναφορά, τόσο από πλευράς υπουργών, όσο και από τους εκπροσώπους των φορέων και της βιομηχανίας των γαλακτοκομικών, έγινε γύρω από:

● την προστασία των παραγωγών εντός Ελλάδας και την ενίσχυση ελέγχων που θα εγγυώνται τήρηση της νομιμότητας,
● τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και την ανάγκη να διατηρούνται τα κεκτημένα διαπραγματεύσεων που ευνοούν τις ελληνικές εξαγωγές
● την ανάγκη προσφυγής στα όργανα της ΕΕ, για κάθε παράβαση που παρατηρείται από χώρες μέλη, αφού πρώτα διασφαλισθεί η τήρηση της νομιμότητα και από τη δική μας πλευρά
● την αναβάθμιση του δικτύου εμπορικών ακολούθων (ΟΕΥ), από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να βελτιωθεί η προαγωγή των εξαγωγών και ο έλεγχος ανταγωνιστικότητας τους στις χώρες εξαγωγής
● την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, την οποία υλοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αλλαγή αρχιτεκτονικής της εικόνας της χώρας, ώστε να αναβαθμιστεί η εμπορική αξία των εξαγωγών.

Οι τελωνειακές κυρώσεις κατά των ευρωπαϊκών προϊόντων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, προκάλεσαν την οργή των Βρυξελλών.

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρεμ δήλωσε ότι η Ένωση «δεν έχει άλλη φωνή» παρά τα αντίμετρα.

Η ΕΕ αναμένει, από την πλευρά της, την άδεια τον επόμενο χρόνο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να επιβάλει τελωνειακές κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ που κατηγορούνται για αθέμιτες επιδοτήσεις προς την Boeing.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρυνό Λεμέρ χαρακτήρισε «εξαιρετικά άδικες» τις κυρώσεις σε βάρος των γαλλικών κρασιών και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την αναστολή των κυρώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. «Πλήττονται οι αμπελουργοί…, αυτό είναι εξαιρετικά άδικο και ακατανόητο εκ μέρους του αμερικανού συμμάχου μας», ανέφερε.

Κι αν στην Κρήτη οι αγρότες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους καθώς δεν θα αυξηθούν οι δασμοί στις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο, στη νότια Ισπανία κλαίνε.

Στην περιοχή της Ανδαλουσίας λειτουργεί η μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργασίας ελαιόλαδου στον κόσμο. Από εκεί προέρχεται σχεδόν η μισή παγκόσμια παραγωγή λαδιού.

Η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πέσει κοντά στα δύο ευρώ το κιλό, κάτω δηλαδή από το κόστος παραγωγής, που κυμαίνεται στα 2,4 ευρώ. Οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν με ακόμα χαμηλότερες τιμές.

«Οι δασμοί είναι το κερασάκι στην τούρτα. Θα είναι το τελικό χτύπημα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να πληρώσουν μία διαφωνία που έχουν οι πολιτικοί για την Airbus. Δεν το καταλαβαίνω», δήλωσε ο ελαιοπαραγωγός Πάμπλο Κασάδο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: