«Αδιαφορία της κυβέρνησης για τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές»

Να πάρει θέση απέναντι στη μονομερή ενέργεια των τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση των χρεώσεων για συναλλαγές όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση ή αλλαγή PIN κ.α., που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, ζητεί από την κυβέρνηση ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Οπως επισημαίνεται, σιωπή ιχθύος έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα για το θέμα, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την οποία θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο ο κ. Κατρίνης τονίζει πως οι τράπεζες, κατά παράβαση του κανονισμού (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που περιορίζει τις μέγιστες χρεώσεις στο 0,3% και 0,2% για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα, χρεώνουν ακόμα και το δεκαπλάσιο αυτού του ορίου.

Επίσης, ο βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες χρεώσεις στις συναλλαγές που θα δουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Υπέρογκες και εκτός λογικής χρεώσεις των τραπεζών σε συναλλαγές και υπηρεσίες.»

Κύριε Υπουργέ

Η πρόθεση των τραπεζών να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου σε χρεώσεις για συναλλαγές και υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ουσιαστικά οι τράπεζες αποφάσισαν, μονομερώς, να εισπράττουν προμήθεια για μια σειρά συναλλαγών υπηρεσιών, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση ή αλλαγή PIN ή και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Ιούλιο, οι τράπεζες επέβαλλαν προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, περιορίζει τις μέγιστες χρεώσεις στο 0,3% και 0,2% για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αντίστοιχα. Στην Ελλάδα όμως, οι τράπεζες προχωρούν σε χρεώσεις στο δεκαπλάσιο σχεδόν αυτού του ορίου, ενώ εισάγουν και νέες χρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Με τον τρόπο αυτό όμως υπονομεύεται η προσπάθεια για τον περιορισμό των μετρητών και για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το υπαρκτό αυτό πρόβλημα, ενώ ουδεμία αντίδραση υπάρχει από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν η κυβέρνηση συναινεί με την τακτική των τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση των χρεώσεων για συναλλαγές που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, αλλά και των προμηθειών που υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που έχουν θεσπιστεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συναινεί, τι προτίθεται να κάνει με δεδομένο ότι σε όλες τις τράπεζες υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κατρίνης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: