Ασαφές παραμένει γιατί χρειάζεται να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι άνθρωποι που παράτησαν τη χώρα για την προσωπική τους ευημερία, χωρίς να μείνουν πίσω και να παλέψουν στις όποιες δύσκολες καταστάσεις βιώνει ο υπόλοιπος πληθυσμός, χρειάζονται κατά τη ΝΔ να ψηφίζουν, επηρεάζοντας τις όποιες πολιτικές εξελίξεις σε ένα κράτος, το οποίο εγκατέλειψαν.

Αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση- δεν είπαν «όχι», χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζουν γιατί λένε «ναι», καθώς -όπως φαίνεται- γίνεται για τουλάχιστον 350.000 «ψηφαλάκια», παρά μόνο εμφανίζονται να διαφωνούν σε λεπτομέρειες του τύπου «ποιος πρέπει να ψηφίζει» και «πού να ρίχνει την ψήφο του».

Ο ελληνικός λαός, αυτός που εργάζεται και ιδρώνει σ΄ αυτή τη χώρα, που φορολογείται άγρια, που έφτασε στο σημείο να αυτοκτονεί με τα μνημόνια, δεν έχει ερωτηθεί αν θέλει οι «ριψάσπιδες» να ψηφίζουν για το πολιτικό του μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση, οι διάφοροι «ειδικοί» έχουν τρελάνει τον κόσμο με το λεγόμενο «brain drain». Ομως, δεν λένε ότι αυτοί οι «καλοί επιστήμονες» και «σπουδαία μυαλά» που έφυγαν, είχαν και την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν- άλλος πολύ κι άλλος λιγότερο.

Οι υπόλοιποι που έμειναν πίσω και σηκώνουν τα βάρη, θα τους φέρουμε και καπέλο «επιστολικές ψήφους» από το εξωτερικό για το μέλλον τους στην Ελλάδα, για την οποία ματώνουν και τιμούν με το παραπάνω;

Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο που προωθεί για την ψήφο των αποδήμων.

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι φαίνεται να υπήρξε συναίνεση όλων, εκτός του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για «αλλοίωση των πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας».

Εντύπωση προκάλεσε η πληροφορία ότι το Κίνημα Αλλαγής πήγε να συζητήσει, για να «παζαρέψει» Πρόεδρο!

Οσο για το ΚΚΕ είδαν «συνεννόηση», αν κι έθεσε κριτήρια…

Ξεκάθαρο δεκανίκι της κυβέρνησης η Ελληνική Λύση. Οπως επισημάνθηκε, φάνηκε και με το «καλημέρα» της συνάντησης. «Τι να σου προσφέρω;» ρώτησε ο Κ. Μητσοτάκης, για να πάρει την απάντηση: «Τίποτα. Εναν καλό εκλογικό νόμο και να ψηφίζουν οι ομογενείς», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Βελόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα της επιστολικής ψήφου.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, «συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε», είπε ο πρόεδρος του Γιάνης Βαρουφάκης, ζητώντας «τουλάχιστον σε δεύτερη φάση να υπάρξει κίνηση προς τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, «από τις συναντήσεις προκύπτει πως ο «μαγικός αριθμός» 200, που χρειάζεται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δεν είναι απίθανο να βρεθεί, από τη στιγμή που τα μικρότερα κόμματα συμφωνούν στη βασική κυβερνητική λογική που είναι να προσμετρείται η ψήφος στο τελικό αποτέλεσμα.

»Υπάρχει, βεβαίως, δρόμος να διανυθεί ακόμη και η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων που έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

»Στο αμιγώς αριθμητικό κομμάτι, οι ψήφοι των βουλευτών ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 είναι απαραίτητες –αν θεωρηθεί δεδομένο πως το ΚΙΝΑΛ κινείται προς τη θετική κατεύθυνση– για να περάσει το νομοσχέδιο.

»Η αριθμητική έχει ως εξής: 158 της Ν.Δ. συν 22 του ΚΙΝΑΛ φτάνουν τους βουλευτές στο 180. Με τους 10 της Ελληνικής Λύσης και τους 9 του κ. Βαρουφάκη πάμε στο οριακό 199.

»Σε αυτή την περίπτωση, το ΚΚΕ με τους 15 βουλευτές του αναδεικνύεται σε βασικό ρυθμιστή».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι σύντομα θα συγκαλέσει στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη με τους εκπροσώπους που θα ορίσουν τα κόμματα, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Σχετικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, έκανε λόγο για σημαντικό βήμα στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εγκριθεί με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία η πρόβλεψη του Συντάγματος για διευκόλυνση των αποδήμων να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.

Ανέφερε ακόμα ότι λόγω ενστάσεων από ορισμένα κόμματα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα της επιστολικής ψήφου και να δεχθεί η ψηφοφορία να γίνεται στα προξενεία.

Ακόμη, είπε ότι η κυβέρνηση δέχεται ως βάση συζήτησης τον περιορισμό που τίθεται από ορισμένα κόμματα, να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν μόνο εκείνοι που με κάποιο τρόπο έχουν οικονομική σύνδεση με την Ελλάδα και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και έχουν ελληνικό ΑΦΜ, υπολογίζονται στους 350.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός είναι και ο αριθμός των ψηφοφόρων του εξωτερικού, αφού πρέπει να γίνει εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Όπως εξήγησε, την υποχώρηση αυτή η κυβέρνηση δεν την κάνει από αδυναμία, αλλά γιατί πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι στα μεγάλα ζητήματα οι Έλληνες είναι ενωμένοι».

Αλέξης Τσίπρας

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού.

Με μια και μόνο προϋπόθεση :

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό ήταν η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων και απ’ αυτή τη σκοπιά θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα. Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Αυτό που θέσαμε, όπως ξέρετε, είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δε θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο, έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν και το εισόδημά του κλπ.

Δεύτερο σοβαρό κριτήριο, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα το οποίο απουσιάζει από την Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δε βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της έκφρασης της ψήφου. Δηλαδή αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα είτε στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν, με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων, για να ψηφίζουν. Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και τελικά η οριστική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έρθει το νομοσχέδιο και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε για την ψήφο των αποδήμων στη βουλή. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση.

Φώφη Γεννηματά

Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού.

Να προσμετράται η ψήφος τους.

Να εκλέγουν αντιπροσώπους.

Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία.

Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: