Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί γνωστική παρακμή!

Ξεχνάς και αυτά που ξέρεις…

Συγκλονιστικά και άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους κατοίκους των πόλεων.

Ήδη, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι προκαλεί 4,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, αλλά έχει και ακόμη μια ύπουλη επίπτωση.

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή σας στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τόσο χειρότερα θα είναι τα αποτελέσματα σε λεκτικές και μαθηματικές δοκιμές, υποδεικνύοντας μείωση της γνωστικής ικανότητας!

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, μεταξύ άλλων, η έκθεση σε ρύπανση δυσκολεύει τους ανθρώπους να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους, συμπεριλαμβανομένου και του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science και έγινε από τον Δρ. Σιν Ζανγκ (Xin Zhang) του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και τους συνεργάτες του.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία από άλλες μελέτες, που είχαν γίνει σε κινεζικές οικογένειες, οι οποίες ζουν σε πόλεις με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση τις περισσότερες χρονικές περιόδους.

Βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και της μείωσης των λεκτικών ικανοτήτων των ενηλίκων, και της γνώσης των μαθηματικών στα παιδιά.

«Η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις προφορικές εξετάσεις γίνεται πιο έντονη καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ειδικά στους άνδρες και τους λιγότερο μορφωμένους», επισήμαναν οι συντάκτες της έρευνας.

Για παράδειγμα, για τους άνδρες με μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μια σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των λεκτικών ικανοτήτων από την ηλικία των 44 ετών, ενώ για τους πιο μορφωμένους άνδρες η ίδια επίπτωση εμφανίστηκε μετά το 65.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους είναι πιθανόν σχετικά με οποιαδήποτε περιοχή έχει υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κάτι που περιλαμβάνει 98 % των πόλεων με πληθυσμούς άνω των 100.000 κατοίκων, σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Οι συνέπειες τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στην κοινωνία, είναι συγκλονιστικές. Η γνωστική παρακμή, η οποία διαπιστώνεται είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την άνοια και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.

Οι οικονομικές συνέπειες για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους ή να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, είναι δύσκολο να υπολογιστούν, αλλά σίγουρα τεράστιοι.

Η ποιότητα του αέρα για τη μελέτη βασίστηκε σε μετρήσεις διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και σωματιδίων μικρότερων των 10 μικρομέτρων σε διάμετρο, στις πόλεις όπου ζούσαν οι συμμετέχοντες.

Το αν ένας από αυτούς τους ρύπους είναι περισσότερο υπεύθυνος για τις αρνητικές επιπτώσεις από τους άλλους, δεν είναι γνωστό.

Οι φτωχότεροι και οι εθνοτικές μειονότητες συχνά εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ό,τι οι πιο προνομιούχοι πολίτες, αντανακλώντας τις διαφορές από γειτονιά σε γειτονιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: