Άμεση σχέση με την ψυχική υγεία έχει η θάλασσα

Τι διαπιστώνουν ερευνητές.

Η φύση μπορεί να κάνει θαύματα για την ψυχική μας υγεία. Ο χρόνος που δαπανάται σε ένα δάσος, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με χαμηλότερο άγχος, χαμηλότερο ρυθμό παλμών, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, ανακούφιση πόνου και καλύτερο ύπνο.

Ακόμα και μόνο 20 λεπτά σε ένα πάρκο της πόλης μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία και να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Αλλά εκτός από τον πράσινο χώρο όπως τα δάση και τα πάρκα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ψυχική μας υγεία ενισχύεται, επίσης, από τον «μπλε χώρο», δηλαδή από περιοχές που έχουν γύρω τους ποτάμια, λίμνες, υγρότοπους και θάλασσα.

Οι άνθρωποι που συχνάζουν σε «μπλε χώρους» έχουν αναφέρει διάφορες βελτιώσεις στην ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αυτοεκτίμησης, μεγαλύτερης κοινωνικής εμπιστοσύνης, αυξημένης ανθεκτικότητας και μειωμένου στρες, ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Όπως και με το «πράσινο χώρο», τα πλεονεκτήματα του «μπλε χώρου» είναι συνήθως διαθέσιμα σε όποιον επισκέπτεται, αλλά μπορεί να είναι ισχυρότερα για τους ανθρώπους που ζουν κοντά.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στην Αγγλία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Health & Place, η διαβίωση κοντά στον ωκεανό συνδέεται σημαντικά με την καλύτερη ψυχική υγεία μεταξύ των ενηλίκων, ειδικά εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ετήσια Έρευνα Υγείας για τη χώρα, η μελέτη συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων με την εγγύτητά τους προς την ακτή, από εκείνους που ζουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον ωκεανό μέχρι εκείνους, οι οποίοι απέχουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα.

Τα ευρήματά αποδεικνύουν ότι η πρόσβαση σε παράκτια περιβάλλοντα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία, λένε οι ερευνητές.

Και ενώ αυτό μπορεί να ισχύει για τον κάθε άνθρωπο εν γένει, το αποτέλεσμα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη εμφανίστηκε μόνο στους ανθρώπους από τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Περίπου ένας στους έξι ενήλικες στην Αγγλία πάσχει από συμπτώματα μιας κοινής διαταραχής ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η κατάθλιψη, καταστάσεις που είναι πολύ πιο πιθανές σε ανθρώπους από φτωχότερα περιβάλλοντα.

Η μελέτη αυτή δείχνει την παράκτια πρόσβαση ως μέσο για τη μείωση αυτού του είδους της ανισότητας υγείας στις πόλεις κοντά στη θάλασσα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

«Η έρευνά μας δείχνει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι στα φτωχότερα νοικοκυριά που ζουν κοντά στην ακτή έχουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Τζο Γκάρετ (Jo Garrett), ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Όσον αφορά την ψυχική υγεία, αυτή η «προστατευτική» ζώνη θα μπορούσε να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο βοηθώντας στην εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού μεταξύ των ατόμων με υψηλό και χαμηλό εισόδημα».

Φυσικά, μπορεί να υπάρξουν και σοβαρά μειονεκτήματα στην παράκτια διαβίωση, πολλά από τα οποία τώρα ενισχύονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Υπάρχουν ζητήματα όπως οι τοξίνες των φυκιών και οι καταιγίδες, για παράδειγμα, καθώς και η παγκόσμια μάστιγα της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

Αυτά τείνουν επίσης να χτυπούν περισσότερο στις φτωχές κοινότητες, οι οποίες ενδέχεται να μην διαθέτουν τους πόρους για να προσαρμοστούν ή να μεταφερθούν, καθώς αλλάζουν το περιβάλλον τους.

«Αυτό το είδος έρευνας για την «μπλε υγεία» είναι ζωτικής σημασίας για να πεισθούν οι κυβερνήσεις να προστατεύσουν, να δημιουργήσουν και να ενθαρρύνουν τη χρήση παράκτιων χώρων», λέει ο Μάθιου Γουάιτ (Mathew White), περιβαλλοντικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν πώς να μεγιστοποιήσουν τα ευεργετικά οφέλη των «μπλε χώρων» στις πόλεις και να διασφαλίσουν ότι η πρόσβαση είναι δίκαιη για όλους και χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς να βλάπτει τα εύθραυστα παράκτια περιβάλλοντά μας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: