Τι προβλέπει έκθεση της Κομισιόν για τα γεωργικά προϊόντα

Εκτιμήσεις για παραγωγή ελαιολάδου, φρούτων, χοιρινού κρέατος, πουλερικών, δημητριακών και ντομάτας.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις προοπτικές για τα γεωργικά προϊόντα στις αγορές το 2019 και 2020.

Σχετικά με το ελαιόλαδο, η Κομισιόν προβλέπει ότι η παραγωγή στην ΕΕ μπορεί να φτάσει φέτος 2,1 εκατ. τόνους στην Ε.Ε., επίπεδο 3% υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, στην Ιταλία η παραγωγή αναμένεται 20% υψηλότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας (350.000 τόνους). Στην Ελλάδα, οι πρώτες εκτιμήσεις για την επόμενη εσοδεία δείχνουν αύξηση 60% σε σχέση με πέρυσι και περίπου 11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας (300.000 τόνους).

Στην Ιβηρική χερσόνησο παρατηρούνται μικτές εξελίξεις. Στην Πορτογαλία, οι αποδόσεις θα ξεπεράσουν κατά 50% τον μέσο όρο (140.000 τόνοι), ενώ στην Ισπανία έπειτα από μια συγκομιδή ρεκόρ πέρυσι αναμένεται μείωση 5% από τον μέσο όρο (1.250.000 τόνους).

Στην παγκόσμια αγορά αναμένεται ανάκαμψη στην Τυνησία (περίπου 350 000 τόνοι). Ως εκ τούτου, η Κομισιόν καταλήγει στην πρόβλεψη ότι η προσφορά, μαζί με τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων στην ΕΕ, θα συμβάλει στην ικανοποίηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους.

Η παραγωγή ροδακίνων και νεκταρινιών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, φθάνοντας τα 4,1 εκατομμύρια τόνους.

Επίσης, κατά 20% υψηλότερες από πέρυσι αναμένεται να είναι μέχρι τα τέλη του 2019 οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ, λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα. Η εξάπλωση της ασθένειας οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης χοιρινού κρέατος από την Κίνα.

Ο αραβόσιτος στην ΕΕ επηρεάστηκε από την ξηρασία και η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4%, φτάνοντας τα 66,5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο, γενικά στα δημητριακά, παρά το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, η παραγωγή φαίνεται πως θα φτάσει τα 312 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, ανακάμπτοντας από τις περσινές χαμηλές αποδόσεις και σημειώνοντας άνοδο 8% από το 2018/19.

Η παραγωγή σιταριού και κριθής θα πρέπει να αυξηθεί και να ανέλθει αντίστοιχα σε 145 εκατ. τόνους (αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2018/19) και σε 61 εκατ. τόνους (αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).

Ομοίως, η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ υπολογίζεται να φθάσει τα 16,8 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2018.

Ο εαρινός παγετός στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της παραγωγής μήλων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 18% σε επίπεδο ΕΕ. Παρόλα αυτά, χάρη στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους, οι εξαγωγές επεξεργασμένων μήλων στην ΕΕ αναμένεται να είναι υψηλές για το 2019 (11% πάνω από το μέσο όρο).

Το 2019, η παραγωγή πουλερικών θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ΕΕ, αυξημένη κατά 2,5%, χάρη στην ικανοποιητική εγχώρια και διεθνή ζήτηση. Επιπλέον, η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί το 2020 λόγω των τάσεων των καταναλωτών.

Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2019.

Η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 1% το 2019.

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει το ελάχιστο 7ετίας το 2019/20, στα 29,7 εκατομμύρια τόνους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικά, για την ελαιοκράμβη, που οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες στη σπορά και η καλλιεργούμενη έκταση μειωμένη. Συνολικά, η παραγωγή ελαιοκράμβης στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, η έκταση ζαχαρότευτλων της ΕΕ το 2019/20 μειώθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω των χαμηλών τιμών. Η παραγωγή ζαχαρότευτλων αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 119 εκατομμύρια τόνους για το 2019/20, κοντά στα επίπεδα του 2018/19. Η παραγωγή ζάχαρης προβλέπεται να ανέλθει σε 17,5 εκατομμύρια τόνους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: