«Οι τράπεζες παραμένουν ανοιχτή πληγή της ελληνικής οικονομίας»

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το Euronews για το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα παρά τις τρεις ανακεφαλοποιήσεις, για το σχέδιο της κυβέρνησης με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ηρακλής» και τα χρήματα που θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία!

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Στην Ευρώπη «βρέχει» φθηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα»: μία φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το χάσμα που χωρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από το ευρωπαϊκό, όπου το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μοιράζει «άφθονο και φθηνό» χρήμα.

Πρόγραμμα από το οποίο εξαιρείται η Ελλάδα, αφού η πιστοληπτική της ικανότητα παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια».

Ακόμα πιο παραστατικά περιγράφουν οι αριθμοί την πολύ δύσκολη κατάσταση για τους Έλληνες επιχειρηματίες και καταναλωτές.

Για παράδειγμα, την ώρα που οι πολίτες της Ευρωζώνης πληρώνουν επιτόκιο κάτω από 2% για ένα επιχειρηματικό δάνειο, το κόστος για τον Έλληνα επιχειρηματία είναι διπλάσιο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα στεγαστικά δάνεια, όπου το μέσο επιτόκιο στην Ευρωζώνη έχει πέσει σε 1,5% ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 3%.

Υπερδιπλάσιο είναι το κόστος και για τα ελληνικά καταναλωτικά δάνεια.

Οι τράπεζες παραμένουν ανοιχτή πληγή της ελληνικής οικονομίας, παρότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλει σε αυτές πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.

«Έπειτα από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις και τόσο μεγάλη επιβάρυνση του εξωτερικού χρέους, πρέπει κάποιος να μας ενημερώσει για ποιο λόγο συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πού πήγαν τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων. Υπενθυμίζω ότι αυτά τα χρήματα δεν προέκυψαν από επιβάρυνση κάποιων μετόχων, δεν είναι χρήματα ιδιωτών, είναι χρήματα του εξωτερικού χρέους, του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης.

Για να αντιμετωπίσει την απειλή της χαμηλής ανάπτυξης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο ηρωικών διαστάσεων: το σχήμα “Ηρακλής” (Hercules Asset Protection Scheme, HAPS), που έλαβε το όνομά του από τον Αρχαίο ημίθεο.

Θα αναλάβει μία δύσκολη αποστολή: να “καθαρίσει” τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, παρέχοντας εγγυήσεις για τις πωλήσεις ομολόγων που θα προκύψουν από τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων.

Αν επιτύχει, θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να παρέχουν χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Στα οχήματα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV) που θα δημιουργηθούν θα τιτλοποιηθεί το κομμάτι των «κόκκινων» δανείων που δεν έχουν καταφέρει, ακόμα, να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες.

Πρόκειται κυρίως για «σκουπίδια», όπως λένε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς που γνωρίζουν το θέμα, συνολικού ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χαμηλές εξασφαλίσεις αυτών των δανείων καθιστούν αναγκαίες τις κρατικές εγγυήσεις ώστε να γίνουν ελκυστικά στους επενδυτές τα ομόλογα που θα προκύψουν. Το αν θα χρειαστεί να γίνει χρήση των εγγυήσεων θα φανεί σε ένα ορίζοντα 3- 5 ετών, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.

Όπως έχει ήδη διαρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση, οι εγγυήσεις με τις οποίες θα «προικοδοτηθεί» ο «Ηρακλής» θα ανέρχονται σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως και τα χρήματα των εγγυήσεων θα προέλθουν από τα κρατικά ταμεία. Ακόμα και αν αφαιρεθούν από το «μαξιλάρι ρευστότητας», όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, και έτσι δεν επιβαρύνουν άμεσα το δημόσιο χρέος, αυτό δε θα είναι «ανώδυνο».

Το «μαξιλάρι ρευστότητας» (που επιλέχθηκε έναντι μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής) υπάρχει για να καθησυχάζει τους διεθνείς επενδυτές κάθε φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για την πώληση ομολόγων.

Η απομείωσή του δεν αποκλείεται να προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με περιβάλλον ρευστότητας στις παγκόσμιες χρηματοαγορές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: