Τι προσφέρει στον οργανισμό ο μεσημεριανός ύπνος

Εντυπωσιακά στοιχεία ερευνών.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που παραδοσιακά ήταν, σχεδόν, επιβεβλημένος ο μεσημεριανός ύπνος. Δεν είναι γνωστό αν οι παλαιότεροι ακολουθούσαν κάποιους κανόνες ή απλώς θεωρούσαν ότι έτσι ξεκουράζονταν, αφού η ημέρα τους ξεκινούσε πολύ νωρίς. Και είχαν δίκιο.

Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από ειδικούς, παρουσιάζουν μια λίστα από ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό μικρών και μεγάλων.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η βελτίωση της μνήμης, όπως διαπίστωσαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής
Duke-NUS στη Σιγκαπούρη.

Οι επιστήμονες έκαναν ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 72 εθελοντές φοιτητές, που παρακολουθούσαν στοιχεία για τη ζωή 12 διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών και καβουριών.

Μετά από 80 λεπτά, οι φοιτητές πήραν μία ώρα άδεια, είτε για να παρακολουθήσουν μια ταινία, ή για να κοιμηθούν.

Στην εξέταση που ακολούθησε, η ομάδα αυτών που κοιμήθηκαν σημείωσε καλύτερες επιδόσεις, από εκείνους που πέρασαν την ώρα τους με κάτι άλλο.

Έχουν υπάρξει πολυάριθμες μελέτες κατά την τελευταία δεκαετία που διαπίστωσαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, αλλά και να βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Μια άλλη επισήμανση των επιστημόνων είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. «Ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στο ίδιο μέγεθος με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση του αλκοόλ», δήλωσε ο Μανώλης Καλλίστρατος, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείου Βούλας και συν-συγγραφέας μιας μελέτης του 2019.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένας τυπικός ύπνος το μεσημέρι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 5 mm Hg. Συγκριτικά, η λήψη ενός φαρμάκου χαμηλής δόσης αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει το επίπεδο σας κατά μέσο όρο από 5 έως 7 mm Hg.

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή μια πτώση της αρτηριακής πίεσης τόσο μικρή όσο και τα 2 mm Hg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως η καρδιακή προσβολή έως και 10%», δήλωσε ο Καλλίστρατος.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη. Ο ύπνος του μεσημεριού κάνει καλό στην καρδιά. Σε μια μελέτη στην Ελβετία, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου περίπου 3.500 ενηλίκων.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν διακοπή για μεσημεριανό ύπνο για μία ή δύο εβδομάδες, είχαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και των καρδιακών παθήσεων, από τους ανθρώπους που δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι.

Ο καθημερινός ύπνος του μεσημεριού μπορεί, ακόμα, να αντισταθμίσει τον ανεπαρκή ύπνο τη νύχτα, βοηθώντας στην ανακούφιση από το στρες και προστατεύοντας έτσι την καρδιά, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ακόμα, βοηθά στην επεξεργασία υποσυνείδητων σκέψεων. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ αποκάλυψε ότι η λήψη ενός μικρού ύπνου βοηθά τον εγκέφαλο σε μια διαδικασία επεξεργασίας υποσυνείδητων πληροφοριών, οι οποίες συνέβησαν πριν κοιμηθούν.

Ο «υπνάκος» βοηθά και στην αποκατάσταση της εγρήγορσης. Μελέτες που διεξήχθησαν στη NASA, οι οποίες αφορούσαν στρατιωτικούς, πιλότους και αστροναύτες, διαπίστωσαν ότι ένας «υπνάκος» 40 λεπτών βελτίωσε την απόδοση κατά 34% και την εγρήγορση κατά 100%!

Αυτό σημαίνει ότι εάν οδηγείτε τη νύχτα και αισθάνεστε υπνηλία, καλό θα είναι να τραβήξετε χειρόφρενο, να πάρετε ένα μικρό ύπνο για να αναζωογονηθείτε.

Μια μελέτη που διεξήχθη σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας νυχτερινής βάρδιας, διαπίστωσε ότι ένας «υπνάκος» 40 λεπτών, ήταν αρκετός να τους αναζωογονήσει. Μετά το ύπνο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ήταν πιο προσεκτικοί και συνεπώς πιο αποτελεσματικοί.

Ένας σωστός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα και στη βελτίωση της διάθεσής σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά ίσως δεν χρειάζεστε μια μελέτη για να αντιληφθείτε ότι ο ύπνος σας κάνει να νιώθετε καλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: