Ο αστυνομικός «διά πάσαν νόσον και πάσαν εργασία»!

Εντονη αντίδραση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων για σχεδιασμούς κυβέρνησης αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούνται σε διάφορες αποστολές όπως από το να φυλάσσουν… βουνοπλαγιές με ανεμογεννήτριες μέχρι να κάνουν… ελέγχους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους!

Ειδικότερα, η ΠΟΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «μία ημέρα μετά τη δημόσια παρέμβασή της για την περαιτέρω επιβάρυνση του κύριου έργου της Ελληνικής Αστυνομίας με τις διατάξεις του ‘αντικαπνιστικού’ σχεδίου νόμου, αλλά και μετά την πρόσφατη έκδοση διαταγών για σύσταση ομάδων παραεμπορίου ανά την Ελλάδα, σε επίπεδο Αστυνομικού Τμήματος, αναγκάζεται εκ νέου να τοποθετηθεί δημοσίως και να καταγγείλει στον ελληνικό λαό ότι η νέα Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του παρελθόντος, όπου αποτυχημένες και καταδικασμένες στη συνείδηση όλων μας, διοικήσεις, χρησιμοποιούσαν τον Έλληνα Αστυνομικό ‘δια πάσαν νόσον και πάσαν εργασίαν’, καλύπτοντας τις αδυναμίες άλλων δημόσιων αρχών και εξυπηρετώντας παράλληλα συμφέροντα που ουδεμία σχέση έχουν με το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό».

«Είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε δημοσίως, με βάση νεώτερες αναφορές μελών μας», τονίζει, «ότι η διοίκηση, καίτοι υπάρχουν συμβάσεις και διαγωνισμοί που καλύπτουν το πλαίσιο δράσης των ιδιωτικών εταιρειών, θεωρεί σκόπιμη την επί μονίμου βάσεως φύλαξη των επιχειρηματικών αυτών χώρων και εν προκειμένω μια βουνοπλαγιά των Αγράφων όπου αναμένεται να τοποθετηθεί συστάδα ανεμογεννητριών!».

«Πέρα από το παράδοξο της απόφασης αυτής, να διατίθεται δηλαδή αστυνομική δύναμη σε ρόλο security, ενώ η αγορά όμοιων υπηρεσιών είναι ελεύθερη και ανταγωνιστική», επισημαίνει η ΠΟΑΣΥ, «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της και για το κατά πόσο η νέα Ηγεσία εργάζεται για την ενδυνάμωση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, ώστε να ανταποκρίνεται δηλαδή ο Έλληνας Αστυνομικός στα κύρια αστυνομικά του καθήκοντα και όχι να ετερο-απασχολείται ή να εκτίθεται σε παντοειδείς κινδύνους, εκτελώντας άνωθεν εντολές, αμφιβόλου προεργασίας, μελέτης και προοπτικής.

»Άραγε, σε περίπτωση – ο μη γένοιτο – σοβαρού τραυματισμού συναδέλφου κατά τη διάρκεια της προαναφερόμενης ‘παρ-εργασίας’, ο τραυματισμός του θα θεωρεί ότι έλαβε χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης ‘ιδιωτικής’ Υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής;».

«Θέλουμε μια αστυνομία δίπλα στον πολίτη, φίλο και σύμμαχο με τον πολίτη για να εκπληρώσουμε την κύρια αποστολή μας και όχι ένα φορέα, άλλοτε ‘μακρύ χέρι’ της εκάστοτε εξουσίας και άλλοτε ‘υπηρέτη’ ποικιλώνυμων συμφερόντων», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη, η ΠΟΑΣΥ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στην οποία διαμαρτύρονται για την εμπλοκή των αστυνομικών στην εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νομοσχεδίου.

Αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,αναφέρει τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε ότι θέσατε από χθες σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο διατάξεων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» στο άρθρο 17 του οποίου αναφέρεται ότι:

«Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας, μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων, είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.».

Στη δε Εισηγητική Έκθεση που το συνοδεύει, τονίζεται ότι:

«Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας κατά του καπνίσματος και τη βεβαίωση των σχετικών παραβάσεων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ρητά και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο μπορεί να συνδράμει πλέον και αυτοτελώς, χωρίς τη σύμπραξη των λοιπών οργάνων ελέγχου στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τον έλεγχο των παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας».

Γίνεται σαφές από τα ανωτέρω, ότι βούληση της Κυβέρνησης είναι η άμεση εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην εφαρμογή των προτεινομένων από σας διατάξεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαχρονικές θέσεις της Ομοσπονδίας μας για την απεμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε είδους «πάρεργο», ήτοι αρμοδιότητα άλλων κατά βάση κρατικών, δημοτικών και λοιπών αρχών. Επειδή στο παρελθόν έχετε διατελέσει και πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας, γνωρίζοντας εκ των έσω, τόσο τα προβλήματα του αστυνομικού, όσο και αυτά του κοινωνικού συνόλου, σας καλούμε να επανεξετάσετε την προτεινόμενη ρύθμιση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μη αποδυνάμωση της κύριας αποστολής του Έλληνα Αστυνομικού, που δεν είναι άλλη από την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποτροπή και την καταστολή πάσης φύσεως εγκληματικών συμπεριφορών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των συμπολιτών μας.

Η Ομοσπονδία μας, τέλος, καθιστά σαφές και προειδοποιεί, ότι τυχόν επιβάρυνση του εργασιακού στάτους του αστυνομικού προσωπικού, προς επίτευξη εφήμερων επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, θα τύχει της καθολικής κατακραυγής εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: