Κρυμμένο ηφαιστειακό συγκρότημα εντοπίσθηκε στη Μεσόγειο

Βρέθηκαν γεωθερμικές πηγές και λάβα.

Το ηφαιστειακό συγκρότημα βρίσκεται κάτω από το Τυρρηνικό Πέλαγος κοντά στη νοτιοδυτική Ιταλία. Πρόκειται για κάτι καινούργιο τόσο για την επιστήμη όσο και για τον πλανήτη, από γεωλογική άποψη.

Η ηλικία του υπολογίζεται περίπου 780.000 ετών και δεν είχε δώσει σημάδια δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα έκπληκτοι για την περιοχή, καθώς φιλοξενούνται ενεργά ηφαίστεια όπως ο Βεζούβιος και η Αίτνα.

Αλλά το νέο συγκρότημα είναι ασυνήθιστο, επειδή δημιουργήθηκε από ένα σπάνιο είδος ατυχήματος των τεκτονικών πλακών, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Φαρμπρίτσιο Πέπε (Fabrizio Pepe), γεωφυσικός στο πανεπιστήμιο του Παλέρμο, στην Ιταλία.

Η δυτική Μεσόγειος είναι σεισμικά ανήσυχη λόγω της σύγκρουσης τριών τεκτονικών πλακών: της Αφρικής, της Ευρασίας και της Ανατολίας.

Κάνοντας τα πράγματα πιο περίπλοκα, ένα μικρό κομμάτι φλοιού της Γης, το οποίο ονομάζεται μικροπλακίδιο Αδριατικής-Ιονίου, έσπασε από την Αφρικανική Πλάκα πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και τώρα ωθείται κάτω από τη μεγαλύτερη Ευρασιατική πλάκα σε μια διαδικασία που ονομάζεται υποβάθμιση.

Ο Βεζούβιος είναι ένα από τα ηφαίστεια που δημιουργήθηκαν από την υποβάθμιση.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών τόξων, τα οποία δημιουργήθηκαν από αυτήν την τεκτονική αναταραχή, ξεκινώντας από την ακτή της Σαρδηνίας, με ολοένα και νεότερα τόξα προς νότο και προς ανατολάς.

Αυτά τα τόξα ήταν σαν ένα βέλος που δείχνει όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά, ωθώντας τον Pepe και τους συναδέλφους του να αναζητήσουν ένα ακόμη νεώτερο τόξο περίπου 15 μίλια από την ακτή της Καλαβρίας, στην «μπότα» της Ιταλίας.

Εκεί, με βάση τη χαρτογράφηση της θάλασσας, τα σεισμικά δεδομένα και τις μαγνητικές ανωμαλίες, οι ερευνητές βρήκαν μια περιοχή ροών λάβας 772 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ηφαιστειακών βουνών και υδροθερμικών πιδάκων.

Το θαλασσινό νερό επιτρέπει στα καυτά ορυκτά να εκτοξευθούν και να σχηματίσουν δομές που μοιάζουν με καμινάδες.

Το ηφαιστειακό συγκρότημα είναι αδρανές, αλλά υπάρχουν μικρές εισβολές λάβας σε ορισμένα μέρη του θαλασσίου ύδατος εκεί, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Tectonics.

Ωστόσο, η περιοχή θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στο μέλλον, δήλωσε ο Pepe και ο ενεργός ηφαιστειασμός συνεχίζεται στην ανατολική πλευρά του Τυρρηνικού Πελάγους.

Οι ερευνητές εργάζονται για να χτίσουν έναν χάρτη ηφαιστειακών κινδύνων του συγκροτήματος, για να καταλάβουν καλύτερα αν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές η περιούσιες. Επίσης, διερευνούν τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί το συγκρότημα για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: