Το κρέας του μέλλοντος

Δεν θα προέρχεται από σφαγμένα ζώα.

Σε 20 χρόνια το αργότερο, δεν θα υπάρχει κρέας από ζώα στο τραπέζι μας, αναφέρει έκθεση παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας, η οποία αναλύει πώς θα γίνει αυτή σημαντική διατροφική αλλαγή.

Σύμφωνα με την AT Kearney, το 60% του μελλοντικού «κρέατος» θα καλλιεργηθεί σε δεξαμενές εργαστηρίων ή θα παρασκευάζεται από φυτικά προϊόντα, τα οποία θα έχουν την ίδια γεύση με αυτό.

Μάλιστα, περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχουν ήδη επενδυθεί από εταιρείες τροφίμων για την αντικατάσταση του κρέατος από βέγκαν παραλλαγές τους και η βιομηχανία αυτή αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό.

Η έκθεση της παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας, βασισμένη σε συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζει τις μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμβατικής παραγωγής κρέατος και τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι για την καλή διαβίωση των ζώων.

«Η μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφία θεωρείται από πολλούς ως περιττό κακό», αναφέρει η έκθεση. «Με τα πλεονεκτήματα των νέων αντικαταστάσεων, με βέγκαν κρέας και κρέας καλλιέργειας, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν καταλάβουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς».

Η συμβατική βιομηχανία κρέατος συγκεντρώνει δισεκατομμύρια ζώα και κερδίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Ωστόσο, έχει προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οδήγησαν στην κλιματική κρίση, σε αλλαγή οικοσυστημάτων, τα οποία καταστράφηκαν για να γίνουν γεωργικές εκτάσεις και έφεραν τη ρύπανση των ποταμών και των ωκεανών.

Εταιρείες όπως Beyond Meat, Impossible Foods και Just Foods, οι οποίες χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά για να δημιουργήσουν μπιφτέκια, ομελέτες και άλλα προϊόντα διατροφής, αυξάνονται γρήγορα.

Η AT Kearney εκτιμά ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε τέτοια προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, οι οποίες κυριαρχούν στη συμβατική αγορά κρέατος.

Η Beyond Meat έφτασε τα 240 εκατομμύρια δολάρια όταν η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο και οι μετοχές της έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε.

Άλλες εταιρείες εργάζονται για την καλλιέργεια κυττάρων κρέατος, για να παράγουν πραγματικό κρέας χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνουν τα ζώα.

Τα προϊόντα αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα στους καταναλωτές, αλλά η AT Kearney προβλέπει ότι το κρέας καλλιέργειας θα κυριαρχεί μακροπρόθεσμα, διότι αναπαράγει τη γεύση και την αίσθηση του συμβατικού κρέατος πιο στενά από τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτά.

«Η μετακίνηση προς έναν βέγκαν τρόπο ζωής είναι αναμφισβήτητη, με πολλούς καταναλωτές να μειώνουν την κατανάλωση κρέατος εξαιτίας της μεγαλύτερης συνειδητοποίησης του περιβάλλοντος και της καλής διαβίωσης των ζώων», δήλωσε ο Κάρστεν Γκέρχαρντ (Carsten Gerhardt), συνεργάτης της AT Kearney.

«Για τους παθιασμένους κρεατοφάγους, η προβλεπόμενη άνοδος των προϊόντων κρέατος, τα οποία καλλιεργούνται, σημαίνει ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν την ίδια διατροφή που έχουν πάντα, αλλά χωρίς το ίδιο κόστος για το περιβάλλον και τα ζώα».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 35% του συνόλου του κρέατος θα καλλιεργηθεί το 2040 και το 25% θα αντικατασταθεί από βέγκαν. Επισημαίνει, ακόμα, την πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των εναλλακτικών λύσεων σε σχέση με το συμβατικό κρέας.

Σχεδόν το ήμισυ των σπαρτών του κόσμου αποτελούν τροφή για τα ζώα, αλλά μόνο το 15% των φυτικών θερμίδων καταλήγουν να καταναλώνονται από τον άνθρωπο ως κρέας.

Αντίθετα, σύμφωνα με την έκθεση, τα βέγκαν κρέατα διατηρούν περίπου τα τρία τέταρτα των φυτικών θερμίδων τους.

Η πιθανή ανησυχία των βιομηχανιών διατροφής σχετικά με το κρέας που καλλιεργείται, δεν θα αποτελέσει φραγμό, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη έρευνες στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

«Το καλλιεργημένο κρέας θα κερδίσει μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, οι νέες αντικαταστάσεις του κρέατος με βέγκαν, θα είναι απαραίτητες στη μεταβατική φάση».

Η Ρόζι Γουάρντλ (Rosie Wardle) του Ιδρύματος Τζέρεμι Κόλερ (Jeremy Coller), μια φιλανθρωπική οργάνωση επικεντρωμένη στα βιώσιμα συστήματα διατροφής, δήλωσε:

«Από τις μπριζόλες στα θαλασσινά, αναδύεται ένα πλήρες φάσμα επιλογών για την αντικατάσταση των παραδοσιακών ζωικών πρωτεϊνούχων προϊόντων με τεχνολογίες κρέατος βασισμένες σε φυτά και κύτταρα.

»Η στροφή προς πιο βιώσιμες μορφές κατανάλωσης πρωτεϊνών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, οδηγείται από τους καταναλωτές, τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες, ακόμα και από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρέατος στον κόσμο.

Αν μη τι άλλο, οι προβλέψεις ότι το 60% του «κρέατος» του κόσμου δεν θα προέλθει από σφαγέντα ζώα σε διάστημα 20 ετών, μπορεί να είναι υποεκτίμηση».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: