Ζούμε και επίσημα στην εποχή του Ανθρωποκένιου

Με άλλα λόγια, έχουμε μπει στην περίοδο της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη!

Επί χρόνια οι επιστήμονες συζητούσαν για την νέα εποχή που χαρακτηρίζει τη Γη, στην οποία είχαν δώσει τον τίτλο «Εποχή του Ανθρωπόκενιου» (The Anthropocene Era). Ωστόσο, υπήρχαν αντιρρήσεις για το πότε άρχισε.

Στα μέσα Μαΐου του 2019, η Ομάδα Εργασίας του Ανθρωποκένιου (Anthropocene Working Group -AWG) συμφώνησε με πλειοψηφία των 29 από τα 34 μέλη της, ότι η νέα γεωλογική εποχή ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα.

Όταν ένας ταχέως αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός επιτάχυνε το ρυθμό της βιομηχανικής παραγωγής, τη χρήση γεωργικών χημικών ουσιών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Την ίδια εποχή, οι πρώτες εκρήξεις ατομικής βόμβας δημιούργησαν ραδιενεργά θραύσματα, τα οποία ενσωματώθηκαν σε ιζήματα και παγετώνες, με αποτέλεσμα να γίνουν μέρος του γεωλογικού ντεκόρ.

«Το Anthropocene λειτουργεί ως γεωλογική μονάδα χρόνου», λέει ο Γιαν Ζαλάσιεβιτς (Jan Zalasiewicz), πρόεδρος της AWG και γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος μειοψήφησε στην ψηφοφορία για την έναρξη της νέας εποχής.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι σταθεροποίησαν μια άτυπη ψηφοφορία, η οποία είχε γίνει στο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο, στο Κέιπ Τάουν, το 2016.

Αυτό που αναζητούν, τώρα, τα μέλη της ομάδας, είναι τον «γεωλογικό δείκτη» ή «χρυσή ακίδα», που σηματοδοτεί το τέλος της Ολόκαινης εποχής, η οποία ξεκίνησε πριν από 10-12.000 χρόνια και την έναρξη του Ανθρωπόκενιου, που διαμορφώνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η AWG εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει ως σημείο μηδέν την περίοδο από τις πυρηνικές εκρήξεις το 1945 έως τη συνθήκη για την απαγόρευση των περιορισμένων πυρηνικών δοκιμών του 1963, λέει ο Zalasiewicz.

Το 2015 οι επιστήμονες της ομάδας είχαν θεωρήσει ως «χρυσή ακίδα» για την έναρξη της «Εποχής του Ανθρωπόκενιου» το έτος 1610.

Και αυτό, γιατί τότε υπήρξε μαζική πτώση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στους πυρήνες πάγου της Ανταρκτικής και παράλληλα γύρη από τα φυτά του Νέου Κόσμου, τα οποία μετέφεραν οι εξερευνητές, άλλαξαν την ατμόσφαιρα στην Ευρώπη.

Και τα δύο αυτά γεγονότα είχαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορίου και της μεταφοράς ζώων και φυτών στον Ατλαντικό Ωκεανό – ένα εμπόδιο που είχε προηγουμένως κρατήσει τον Νέο και Παλαιό Κόσμο διαχωρισμένο για εκατομμύρια χρόνια.

Επίσης, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 50 εκατομμύρια ιθαγενείς Αμερικανοί, ως επί το πλείστον από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ευλογιά.

Το Ανθρωποκένιο, πιθανόν, ξεκίνησε όταν «ο παλιός κόσμος συναντούσε τον νέο», λένε οι διαφωνούντες επιστήμονες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι ανθρώπινες ενέργειες είχαν πραγματικά παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η γεφύρωση του Παλιού και του Νέου Κόσμου άλλαξε ουσιαστικά ολόκληρη τη βιόσφαιρα του πλανήτη. Αυτό δεν ήταν μόνο ένας περιφερειακός αντίκτυπος, καθώς το οικολογικό αποτύπωμα του απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η βιομηχανική επανάσταση, η πυρηνική ενέργεια και όσα ξεκίνησαν στα μέσα του 20ου αιώνα, θεωρήθηκαν τα στοιχεία που άναψαν τον «διακόπτη» της νέα εποχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: