«Ναι» από τρεις για συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων-Προειδοποιήσεις ΜέΡΑ 25

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση τάχθηκαν υπέρ των συμβάσεων μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο, κατά ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ επιφύλαξη δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα»

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Repsol Exploracion S.A’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ‘Ιόνιο’, Δυτική Ελλάδα».

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.’ ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή «Νοτιοδυτικά Κρήτης», Ελλάδα

– την «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ‘Total E&P Greece B.V’, ‘ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V’ και ‘Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία’ για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή ‘Δυτικά Κρήτης’, Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη σε όλες τις φάσεις του έργου. «Στην φάση της έρευνας, τα πρώτα 8 χρόνια», επισήμανε, «είναι 140 εκατομμύρια», ενώ για τη συνέχεια «έχουν προβλεφθεί ρήτρες, φορολογικά έσοδα για το κράτος, ποσοστό 5% θα πάει στις Περιφέρειες».

Σχετικά με το περιβαλλοντικό σκέλος, τόνισε ότι «έχει διαπραγματευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση – δεν το έχουμε κάνει εμείς – και αναγνωρίζουμε πως έχει γίνει ό,τι προβλέπεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει επιφύλαξη, επειδή η κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση της για την πλήρη απόσυρση του δημοσίου και την απόσυρση από όλα τα συμφέροντα του δημοσίου, που εκφράζονται μέσα από τα ΕΛΠΕ.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόφαση για το ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων από τους υδρογονάνθρακες και παραίτηση από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό το ξεπούλημα γίνεται απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς διαγωνισμούς και τίμημα για το δημόσιο».

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας και Δημήτρης Μπιάγκης επισήμαναν ότι οι τέσσερις συμβάσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα προχωρά και στέλνουν σήμερα το μήνυμα ότι δεν επιτρέπει γκρίζες ζώνες ούτε στο Αιγαίο, ούτε πουθενά αλλού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «οι συμβάσεις συνιστούν την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας σε επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές του κλάδου σε σύμπραξη με τους εγχώριους μονοπωλιακούς ομίλους».

«Το ΜέΡΑ 25 είναι το μόνο κόμμα, το οποίο είναι ξεκάθαρα κατά των εξορύξεων. Όχι επειδή η σύμβαση δεν είναι τέλεια. Όχι επειδή διότι καρπώνονται όλοι ισότιμα το αποτέλεσμα των εξορύξεων, αλλά επειδή αυτές οι εξορύξεις, για το συμφέρον της κοινωνίας και το περιβάλλον, πρέπει να σταματήσουν. Αυτοί υδρογονάνθρακες πρέπει να μείνουν για πάντα στο βυθό και να μην τους αγγίξει κανείς», δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης.

Εξειδικεύοντας τη θέση του κόμματός του, ο κ. Αρσένης προειδοποίησε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από ένα ατύχημα αλλά και στο περιβάλλον:

«Το περιβάλλον δεν θα χτυπηθεί μόνο γιατί θα συμβάλουμε ουσιαστικά στην κλιματική αλλαγή. Διότι, αλήθεια, ποιος θα καίει αυτό το πετρέλαιο; Ποιος θα καίει το φυσικό αέριο; Και αν δεν το καίμε εμείς, θα το πουλάμε σε άλλους να το καίνε; Δεν συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην κλιματική αλλαγή;

»Το περιβάλλον όμως, θα χτυπηθεί και στο κομμάτι των σεισμικών ερευνών και στο κομμάτι της εξόρυξης, κατευθείαν και στην Ελλάδα.

»Έχουμε σπάνια θαλάσσια θηλαστικά, ενδημικά είδη της Μεσογείου και της θαλάσσιας περιοχής της Κρήτης, όπως είναι οι φυσητήρες, όπως είναι πολλά είδη δελφινιών, για τα οποία έχουμε πάρα πολλή ελλιπή καταγραφή. Τελευταία έχουμε ανακαλύψει την ύπαρξή τους. Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν σε μεγάλους πληθυσμούς. Σε αυτά θα έχουμε άγνωστες επιπτώσεις. Σίγουρα αρνητικές, αλλά άγνωστες σε ποιο σημείο θα φτάσουν», ανέφερε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25.

«Επιτέλους, θα ασχοληθούμε με τη δημιουργία πλούτου και όχι με την καταστροφή του όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα μέσω των Μνημονίων», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

Μία απάντηση στο “«Ναι» από τρεις για συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων-Προειδοποιήσεις ΜέΡΑ 25”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: