Αγχώθηκες; Κάτσε κάτω από μια μπλε λάμπα!

Τόσο απλά, για να γιάνεις, σύμφωνα με έρευνα.

Ολοι μας πάνω-κάτω έχουμε μια μέθοδο , για να ξεσκάμε, όταν νιώθουμε να μας πνίγει μια απλή μορφή στρες. Άλλοι παίρνουν βαθιές αναπνοές κι άλλοι προτιμούν ένα χαμομήλι. Όμως, Ισπανοί επιστήμονες έρχονται με ένα νέο εργαλείο χαλάρωσης: το μπλε φως.

Ερευνητές, από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας και τη Σχολή Ειδικής Αγωγής Σαν Ραφαέλ, λένε ότι ο μπλε φωτισμός επιταχύνει τη χαλάρωση μετά από ένα έντονο ψυχοκοινωνικό στρες.

Αν και η μελέτη ήταν μικρή, συμμετείχαν μόλις 12 άτομα, ωστόσο είναι μοναδική, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτροφυσιολογικές μετρήσεις για αντικειμενική αξιολόγηση.

Οι συμμετέχοντες είχαν εμπλακεί σε «βραχυπρόθεσμο στρες» (οξύ στρες), που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια κοινωνικών ή διαπροσωπικών σχέσεων, όπως για παράδειγμα κάποιος να σας πιέζει να τον συναντήσετε σε ασφυκτικό πρόγραμμα. Αυτό το άγχος είναι πολύ κοινό και επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μετά την εκτέλεση μιας αγχωτικής άσκησης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία είχε μπλε φως και η άλλη λευκό, ενώ καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίας μετρήθηκαν ο καρδιακός ρυθμός και η εγκεφαλική δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μπλε φωτισμός επιτάχυνε τη διαδικασία της χαλάρωσης σε σύγκριση με τον συμβατικό λευκό φωτισμό. Το 83% των συμμετεχόντων είπε ότι ο μπλε φωτισμός τους έκανε να αισθάνονται πολύ πιο χαλαροί, αλλά και τα βιοσήματα τους στήριξαν.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «η παρουσία του μπλε φωτισμού επιταχύνει τη μείωση του επιπέδου του στρες σε σύγκριση με τον συμβατικό λευκό φωτισμό», τονίζοντας ότι τα ευρήματά τους μπορούν να είναι χρήσιμα σε κλινικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Ακόμη, επισήμαναν ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες στο «καθημερινό περιβάλλον», όπως κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων από τη δουλειά ή στο σπίτι. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: