Γιατί οι φωνές των γυναικών είναι βαθύτερες σήμερα;

Οι γυναίκες της σημερινής εποχής έχουν πιο βαριές φωνές από τις ψηλότερες που έχουμε συνηθίσει και διαπιστώσει σε παλιές ταινίες ή ηχογραφήσεις.

Το θέμα της αλλαγής φωνητικού τόνου στο γυναικείο φύλο απασχόλησε τους επιστήμονες και πραγματοποίησαν διάφορες μελέτες.

Σε μία από αυτές, η οποία έγινε για το BBC το 2018, οι ερευνητές συνέκριναν τις αρχειακές καταγραφές γυναικών που μιλούσαν σε ραδιοφωνικές εκπομπές το 1945, με πιο πρόσφατες ηχογραφήσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η «βασική συχνότητα» είχε μειωθεί κατά 23 Hz σε διάστημα πέντε δεκαετιών – από ένα μέσο όρο 229 Hz έως 206 Hz! Αυτή είναι μια σημαντική ακουστική διαφορά.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να ελέγξουν για εξωτερικές μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να οδήγησαν σε φωνητικές αλλαγές.

Επέλεξαν προσεκτικά τα δείγματά τους, για να εντοπίσουν τους πιθανούς δημογραφικούς παράγοντες. Όλες οι γυναίκες ήταν φοιτήτριες και καμία δεν κάπνιζε.

Η ομάδα εξέτασε το γεγονός ότι τα μέλη της πιο πρόσφατης ομάδας από τη δεκαετία του 1990 χρησιμοποιούσε αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές και ενδεχομένως να συνέβαλε στην αλλαγή των φωνητικών χορδών.

Ωστόσο, η βαθιά φωνή παρέμενε ακόμη και όταν η ομάδα απέκλεισε αυτές τις γυναίκες από το δείγμα τους.

Η καλύτερη τους εικασία είναι ότι οι γυναίκες έχουν βαθύτερα συνειδητοποιήσει τις φωνές τους, καθώς έχουν αποκτήσει εξουσία στην κοινωνία.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι ο μετασχηματισμός της φωνής αντανακλά στην άνοδο των γυναικών σε πιο σημαντικούς ρόλους στην κοινωνία, οδηγώντας τους να υιοθετήσουν ένα βαθύτερο τόνο για να συνδυάσουν την εξουσία και την κυριαρχία στο χώρο εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μάργκαρετ Θάτσερ (πρώτη εικόνα), η οποία έκανε μαθήματα φωνητικής, για να έχει έναν βαρύ και πιο επιβλητικό τόνο φωνής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: