2 εκατομμύρια άνθρωποι την εβδομάδα χρειάζονται βοήθεια λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποιεί για το κόστος του να μην γίνεται τίποτε, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν συνεισφορές 20 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια, θα διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες: από 108 εκατομμύρια ετησίως που είναι σήμερα σε 200 εκατομμύρια, εάν οι κυβερνήσεις αποτύχουν να δράσουν.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι θα αυξηθεί και το κόστος. Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, η τρέχουσα συνεισφορά ύψους 3,5 δισ. δολάρια έως 12 δισ. δολάρια το χρόνο, θα χρειαστεί να αυξηθεί σε τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια ετησίως, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων που πλήττονται από καταστροφές, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού Φρανσέσκο Ρόκα (Francesco Rocca) σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «το κόστος του να μην κάνεις τίποτε, είναι υψηλό, καθώς οι πιο ευάλωτοι θα πληγούν, αν δεν ενεργήσουμε. Κι αυτό είναι απαράδεκτο».

Ορισμένα από τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη της καταστροφής, είναι χαμηλής τεχνολογίας και φθηνά. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες και καταιγίδες, αλλά και η πρόβλεψη για τις καιρικές συνθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να βελτιώσουν την ετοιμότητα.

Επίσης, η αποκατάσταση φυσικών χαρακτηριστικών όπως είναι οι βάλτοι με μαγκρόβια δέντρα αλλά και οι υγροβιότοποι μπορούν να προστατεύσουν από τις πλημμύρες, ενώ η φύτευση δέντρων σε πλαγιές μπορεί να αποτρέψει τις κατολισθήσεις.

«Επενδύοντας στην προσαρμογή του κλίματος και στη μείωση του κινδύνου καταστροφών, μεταξύ άλλων προσπαθειών για τη βελτίωση της έγκαιρης προειδοποίησης και της προληπτικής ανθρωπιστικής δράσης, ο κόσμος μπορεί να αποφύγει ένα ζοφερό μέλλον», ανέφερε ο Ρόκα, τονίζοντας ότι «πρέπει όμως να δράσουμε τώρα».

Πηγή: Guardian / Εικόνα Pixabay

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: