Νέο μοντέλο για αρχαίο κλίμα αποκαλύπτει μαύρα σύννεφα για το μέλλον

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται, μοιάζουν με αυτές πριν από εκατομμύρια χρόνια!

Για να προβλέψουμε το μέλλον, μπορεί να μας βοηθήσει πολύ το παρελθόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή.

Η αναλυτική εξέταση του κλίματος του πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια, μπορεί να δώσει μια εικόνα για το τι περιμένει τη Γη, καθώς η υπερθέρμανση συνεχίζεται.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι επιστήμονες προσομοίωσαν για πρώτη φορά το κλίμα του Ηώκαινου (Eocene), μιας εποχής πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Τότε, ο πλανήτης ήταν 4 βαθμούς πιο ζεστός από ό,τι είναι σήμερα.

Τα αποτελέσματα του μοντέλου, τα οποία ευθυγραμμίζονται με γεωλογικά στοιχεία, δείχνουν ότι όταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται, υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για το κλίμα.

«Χρησιμοποιούμε συνεχώς αυτά τα κλιματικά μοντέλα για να κάνουμε μελλοντικές προβλέψεις. Και το μελλοντικό κλίμα, ξέρουμε, ότι θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που βιώνουμε και παρατηρούμε», είπε ο Ζιανγκ Ζου (Jiang Zhu), ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

Κατά τη διάρκεια του Eocene, δήλωσε ο Zhu, η ατμόσφαιρα είχε περισσότερο από το διπλάσιο της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει σήμερα. Η Γη είχε υψηλές θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με μόνο μια μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πόλων και του ισημερινού.

Η εποχή ξεκίνησε με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Πριν από την έναρξη του Eocene, τα παγκόσμια επίπεδα της θάλασσας εκτιμήθηκαν ότι είναι 40 έως 100 μέτρα υψηλότερα από ό, τι είναι σήμερα.

Στη συνέχεια, τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο για εκατομμύρια χρόνια λόγω έλλειψης πάγου στους πόλους. Στον Αρκτικό Κύκλο υπήρχαν κροκόδειλοι, φοίνικες, καρχαρίες και τίγρεις.

Το Eocene θα μπορούσε να μας δώσει ενδείξεις για το τι πρόκειται να έρθει, λένε οι επιστήμονες.

Αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι τα τέλη του αιώνα, προβλέπεται ότι η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης θα μπορούσε να φθάσει τα 1.000 μέρη ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτό είναι το ίδιο με το επίπεδο κατά τη διάρκεια της πρώιμης εποχής του Eocene.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε 415 μέρη ανά εκατομμύριο – το υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: