Ενα ακαθάριστο κανάλι και η ανομβρία σκοτώνουν την Κορώνεια

Μένουν στις προσευχές να βρέχει συνεχώς… καρεκλοπόδαρα!!!

Χιλιάδες νεκρά ψάρια εκβράστηκαν τις τελευταίες ημέρες στη λίμνη Κορώνεια, αποκαλύπτοντας με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την αδιαφορία των αρχών για τα έργα συντήρησης στην περιοχή αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η στάθμη του νερού έχει κατέβηκε δραματικά, φτάνοντας στα μεγάλα βάθη μόλις τα 60 με 80 εκατοστά!!!

«Από 2,80 μέχρι τρία μέτρα, που ήταν το βάθος της λίμνης, μέχρι πριν από πέντε- έξι χρόνια, φτάσαμε σήμερα στα λίγα εκατοστά λόγω της ανομβρίας αλλά και της μη συντήρησης των έργων που συμβάλουν στη διοχέτευση νερού στην Κορώνεια», δήλωσε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, Δήμητρα Μπόμπορη.

Η λίμνη είχε «στεγνώσει» εντελώς την περίοδο 2007-2008.

Με τεχνικά έργα που είχαν υλοποιηθεί το 2012, αποκαταστάθηκε η επικοινωνία της με τα ρέματα και αναπτύχθηκε σημαντικά η ιχθυοπανίδα. Μάλιστα, παρατηρήθηκαν οκτώ με εννέα είδη.

«Έχουμε επανέλθει στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους, κάτι που με τη μεγάλη μείωση του νερού που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των ψαριών», ανέφερε η κ. Μπόμπορη.

Ένας άλλος λόγος που τα ψάρια πεθαίνουν είναι ο ευτροφισμός: Δεν έχουν, δηλαδή, οξυγόνο να αναπνεύσουν λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης του φυτοπλαγκτού, το οποίο όταν αποδομείται, στην συνέχεια οδηγεί σε κατανάλωση του οξυγόνου από τους οργανισμούς που το αποσυνθέτουν.

Ομως, η βασική αιτία για τη μείωση της στάθμης στην Κορώνεια είναι η φραγή με φερτά υλικά και καλάμια του καναλιού, το οποίο έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια.

Αυτά δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού που θα κατέληγαν στην Κορώνεια για την αναζωογόνησή της, δεν φτάνουν ποτέ στη λεκάνη απορροής.

Την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την συντήρηση των έργων στην λίμνη, ώστε να μπορέσει να ανέβει η στάθμη του νερού, ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη «Οικολογία-Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης.

«Την ιστορία της Κορώνειας τη συζητάμε τα τελευταία 15 χρόνια. Εφαρμόστηκε ένα master plan με οδηγίες της ΕΕ, που ουσιαστικά κατεύθυνε κάποιους χείμαρρους προς την λίμνη, ώστε να αυξηθεί η ροή των υδάτων. Τα έργα αυτά δυστυχώς είναι ασυντήρητα. Κατεβάζουν πολλά φερτά υλικά και έχει υπάρξει έμφραξη του τεχνητού καναλιού», επισήμανε.

Ο κ. Γκανούλης τόνισε το γεγονός πως «δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ από τους αρμόδιους και την Περιφέρεια το γεγονός ότι γύρω από την λίμνη έχουμε πάρα πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες αρδεύονται δυστυχώς από τον υπόγειο υδροφορέα. Δεν υπάρχουν κλειστά δίκτυα άρδευσης αυτών των εκτάσεων και χρησιμοποιούνται μέθοδοι της δεκαετίες του 1970 με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες απώλειες νερού».

Ο περιφερειακός σύμβουλος σημείωσε πως δεν έχει οριστεί αρμόδιος φορέας για την συντήρηση των έργων και για αυτό το λόγο «η Περιφέρεια πρέπει να παρέμβει άμεσα, γιατί έχει τα κονδύλια και τα μέσα, ώστε να καθαριστεί το κανάλι και να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις των έργων, ώστε να μπορέσουμε να ανακατευθύνουμε περισσότερο νερό στην λίμνη».

Παράλληλα ο κ. Γκανούλης κάλεσε την Περιφέρεια να σχεδιάσει πολιτικές προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, ενώ αυτή τη στιγμή η κύρια πολιτική που πρέπει να ασχοληθεί η Περιφέρεια αφορά τα έργα υποδομής άρδευσης.

«Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν δομές ώστε να έχουμε εξοικονόμηση ύδατος από τους παραγωγούς γύρω από την λίμνη. Μπορεί να γίνει ακόμα και αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη κατανάλωση ύδατος. Αλλιώς θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές για πάρα πολλά χρόνια. Αν οι αρμόδιοι δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε ο κ. Γκανούλης, «το φαινόμενο θα είναι όλο και πιο συχνό».

Η αλλαγή του καιρού με τις καταιγίδες που έπληξαν τις τελευταίες ώρες την περιοχή, επέφερε άνοδο της στάθμης κατά 20 εκατοστά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Φορέα Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να κατέβει επιπλέον νερό από τα ρέματα στην Κορώνεια.

Αεροφωτογραφίες από Newsbeast

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: