Υπάρχουν πολλοί υπεραιωνόβιοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα πρόσωπα υπεραιωνόβιων εμφανίζονται στα ΜΜΕ, δημιουργώντας εύλογες απορίες για το πώς αυτοί οι άνθρωποι κατόρθωσαν να ζήσουν τόσο πολλά χρόνια.

Όμως, ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός, και κάπως έτσι είναι και το θέμα των εκατοντάδων υπεραιωνόβιων ανά την υφήλιο, όπως λένε ερευνητές.

Μάλιστα, έχουν και τις αποδείξεις, τονίζοντας ότι ενδέχεται ο «φουσκωμένος» αριθμός και η μεγάλη ηλικία να οφείλονται σε κακή τήρηση αρχείων, αλλά και σε απάτες…

Βέβαια, κάθε ένας από τους υπερήλικες έχει το δικό του «μυστικό». Ένα ποτήρι ουίσκι ο ένας, πολλά λαχανικά λέει ο άλλος, αποχή από το σεξ, λέει ο τρίτος.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι το «μυστικό» θα μπορούσε να είναι η υπερβολή και μια οσμή απάτης. Τουλάχιστον, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη χούφτα των περιοχών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες είναι γνωστές ως «μπλε ζώνες», όπου οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ζουν πολύ καλά πάνω από 100 χρόνια.

Σαρδηνία, στην Ιταλία και Οκινάβα στην Ιαπωνία, είναι μεταξύ αυτών των «μπλε ζωνών», τις οποίες εξέτασαν οι ερευνητές.

Και οι δύο αυτές περιφέρειες έχουν ένα κοινό σημείο, εκτός από τα γραφικά παραθαλάσσια χωριά τους: ένα αξιοσημείωτα υψηλό αριθμό υπεραιωνόβιων, ή κατοίκων που ζουν εδώ και 110 χρόνια. Υπάρχει όμως μια παγίδα.

Θα περίμενε κανείς ότι οι κοινότητες εντός αυτών των «μπλε ζωνών» θα έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο.

Αυτές οι περιοχές, οι οποίες διαθέτουν μερικούς από τους υπερήλικες του πλανήτη, έχουν μερικά από τα χαμηλότερα προσδόκιμα ζωής, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioRXiv.

Τι συμβαίνει τελικά;

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία στην Αμερική, τα οποία χρησιμοποίησαν ως πηγή τους. Όπως διαπίστωσαν, στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ κατείχαν ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό υπερηλίκων.

Αλλά γύρω στις αρχές του 20ού αιώνα, ο αριθμός αυτός άρχισε να μειώνεται σταθερά. Το πρότυπο αυτό δεν είχε καμία σχέση με την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων της χώρας.

Στην πραγματικότητα, το συνολικό προσδόκιμο ζωής αυξανόταν σταθερά. Αυτό που είχε αλλάξει ήταν οι συνήθειες τήρησης αρχείων. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε να γίνεται σωστή καταγραφή των κατοίκων.

Σε όλες τις ΗΠΑ, οι Πολιτείες άρχισαν να καταγράφονται ζωτικές πληροφορίες – χρησιμοποιώντας πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου – σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Κάθε φορά που μια Πολιτεία άρχισε επισήμως να καταγράφει τις γεννήσεις, ο αριθμός των ατόμων άνω των 110 ετών μειωνόταν μυστηριωδώς κατά 69% με 82%, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 10 εγγεγραμμένους υπερήλικες, επτά ή οκτώ ήταν νεότεροι από ό,τι εμφάνιζαν τα αρχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ψέματα – αλλά σημαίνει ότι λόγω σφάλματος, οι υπερήλικες ήταν μάλλον πολύ λιγότεροι.

Τι έχει λοιπόν να κάνει αυτό με την Ιταλία και την Ιαπωνία; Όπως αποδεικνύεται, η Ιταλία είχε διατηρήσει αρχεία για εκατοντάδες χρόνια. Αλλά αυτό δεν αποτελεί απόδειξη ότι η Σαρδηνία αξίζει τον περίφημο χαρακτηρισμό της «μπλε ζώνης».

Οι ερευνητές εντόπισαν ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες πηγές παραπλανητικών δεδομένων σε αυτές τις υποτιθέμενες σούπερ κοινότητες.

Διαπιστώθηκε ότι αρκετές «μπλε ζώνες» ακολουθούσαν ένα μάλλον ύποπτο σχέδιο, καθώς στις περιοχές αυτές, όσο περισσότεροι ήταν οι υπεραιωνόβιοι, τόσο μικρότερο ήταν το προσδόκιμο ζωής…

Αντί για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλής ποιότητας, για ένα πληθυσμό ηλικίας 80 ετών και πάνω, και για μια υψηλή ποιότητα ζωής, οι ερευνητές βρήκαν χαμηλή παιδεία, υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας και κακή υγεία.

Αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει με τα έγγραφα. Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο συνταξιοδοτικής απάτης.

Βέβαια, πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη κατάσταση, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τίθενται υπό αμφισβήτηση οι «μπλε ζώνες».

Το 2010, έρευνα σε ιαπωνικά αρχεία διαπίστωσε ότι 238.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα ή ήταν νεκροί, αφήνοντας μόλις 40.399 άτομα γνωστές διευθύνσεις, σύμφωνα με το BBC.

Την εποχή εκείνη, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολλοί από τους υποτιθέμενους υπεραιωνόβιους είχαν πράγματι πεθάνει ή έφυγαν από τη χώρα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε όλη αυτή την ιστορία οι ερευνητές συνάντησαν περιπτώσεις απάτης, οι οποίες τελικά δύσκολα μπορούσαν να εξακριβωθούν, αλλά και πολλά λανθασμένα δεδομένα, για διαφόρους λόγους.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε ότι σχεδόν κάθε ομάδα υπερηλίκων ατόμων μπορεί να αντιληφθεί τα δεδομένα ή την απάτη», επισημαίνουν. Και η μελέτη δεν θεωρεί ότι ολόκληρα χωριά ψεύδονται για την ηλικία τους.

Αντίθετα, υπογραμμίζει ένα κοινό πρόβλημα στην επιστήμη: όταν εξετάζουμε εξαιρετικά σπάνιους πληθυσμούς ή συνθήκες, τα δεδομένα – και η κατανόησή μας για τον κόσμο – μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά.

Φανταστείτε μια ομάδα 1.000 ατόμων, πάνω από 100 ετών. Στατιστικά, μόνο ένας θα πρέπει να επιβιώσει στα 110. Τώρα φανταστείτε ότι ένα άλλο άτομο στην ίδια ομάδα, που δεν είναι 110, αλλά επιμένει ότι είναι.

Αυτό ουσιαστικά διπλασιάζει τον αριθμό των υπεραιωνόβιων που μετρούν οι ερευνητές.

Υπάρχει, τελικά, ένα μυστικό για να ζουν αυτοί οι άνθρωποι πάνω από 100 χρόνια; Ίσως. Αλλά σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η εξέταση των ηλικιωμένων πληθυσμών της Ιταλίας και της Ιαπωνίας δεν το αποκάλυψε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: